Situată în sud-vestul Peninsulei Iberice, pe coasta Atlanticului, Portugalia este o ţară cu un istoric bogat în ceea ce priveşte navigaţia şi descoperirile geografice, potrivit Uniunii Europene (UE).

Portugalia are o populaţie de aproape zece milioane de locuitori, care trăiesc în trei zone geografice distincte: Europa Continentală, Insulele Madeira şi Insulele Azore. Totodată, conform UE, limba portugheză este vorbită de aproape 230 milioane de oameni (dintre aceştia 210 milioane sunt vorbitori innăscuţi) şi este limba oficială în nouă ţări.

Cultură şi oameni

De cultura portugheză se leagă atât festivalurile populare de muzică şi dans, cât şi tradiţiile culinare şi reprezentările din domeniul artei. Eupedia.com prezintă câteva lucruri interesante despre limba şi cultura portugheză, dar şi despre oamenii din Portugalia:

 • Limba portugheză este cea mai strâns legată de limba galiciană, vorbită în nord-vestul Spaniei;
 • Aproape 12% din locuitorii Luxemburgului şi 3% din populaţia Franţei sunt descendenţi ai Portugaliei;
 • Portugalia a fost întotdeauna bine reprezentată în domeniul artelor. Printre poeţii faimoşi ai Portugaliei s-au numprat Luís de Camões şi Fernando Pessoa. În prezent, de o recunoaştere largă se bucură şi fotbalistul de talie internaţională, Cristiano Ronaldo;
 • Universitatea din Coimbra, fondată în 1920, este una dintre cele mai vechi din Europa;
 • Un vin dulce portughez din Valea Douro, cunoscut sub numele de Porto şi care are un renume mondial, a fost imitat în mai multe ţări, în special în Australia, Africa de Sud, India şi Statele Unite ale Americii.
 • În luna iunie, în Portugalia au loc festivităţi dedicate unor sfinţi, cunoscuţi sub numele de Sfinţi Populari. Ele sunt caracterizate prin dans şi muzică populară, în special fado melancolic tradițional;
 • Fiecare regiune din Portugalia are mâncăruri tradiţonale realizate din diferite tipuri de carne și fructe de mare. Portugalia este cunoscută, în mod special, pentru sutele de modalităţi în care codul se poate găti;
 • Actualul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, este originar din Portugalia.

Istoricul ţării

Istoria Portugaliei a avut un impact de durată asupra culturii ţării prin influeţele maure şi orientale, care sunt proeminente în arhitectură şi arte, conform Eupedia. Numele „Portugalia” a fost menţionat pentru prima dată în 868 d.Hr., în timpul Recuceririi Iberice, ce a marcat eliberarea Peninsulei Iberice de sub dominaţia musulmană şi maură. Ţara s-a format în jurul oraşului Porto, din a cărui nume a derivat cuvântul „Portugalia”.

Potrivit Eupedia.com, în ultimii 3000 de ani, o serie de civilizaţii, precum cea feniciană, greacă, celtă, cartagineză, romană ori arabă, şi-au lăsat amprenta asupra istoriei Portugaliei. În secolul al XV-lea, bravi exploratori maritimi conduşi de Vasco da Gama au descoperit noi teritorii, evenimente care au contribuit la formarea unui imperiu ce avea să se întindă peste mări.

Aşa cum reiese din enciclopedia europeană, Regatul Portugaliei a durat aproape 800 de ani, din 1139 până în 1910, an care a marcat transformarea ţării într-o republică. Mai târziu, în 1976, a avut loc fondarea Republicii Democrate Moderne.

De istoria Portugaliei se leagă însă şi alte evenimente, potrivit Eupedia. Astfel:

 • Alianţa Anglo-Portugheză, una dintre cele mai vechi alianţe din lume, semnată în 1373, este încă în vigoare.
 • Portugalia a fost una dintre cele mai vechi naţiuni colonizatoare din Europa, începând cu Ceuta (1410), Madeira (1419), Insulele Azore (1439), şi continuând cu înfiinţarea serviciilor comerciale de-a lungul coastei africane, spre sfârşitul secolului al 15-lea. În 1448, Vasco da Gama a ajuns în India, iar în 1500 Pedro Alvares Cabral, în drum spre India, a descoperit Brazilia, pe care a pretins-o pentru Portugalia. Astfel, Imperiul portughez domnea, printre altele, peste Brazilia, Republica Capului Verde, São Tomé și Principe, Guineea-Bissau, Angola, Mozambic, Goa, Daman, Diu, Kochi, Malacca și Macau. În 1975, cele mai multe dintre coloniile africane şi-au câştigat independența. În 1999, Macao, ultima colonie portugheză, a fost returnată Chinei.
 • Pe 1 noiembrie 1755 (Ziua Tuturor Sfinţilor), Lisabona (capitala Portugaliei) a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter, unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria Europei. Din cauza cutremurului, a tsunami-ului şi a incendiilor care au urmat, oraşul a fost ras de pe faţa pământului. Ca urmare a catastrofei,  între 90 şi 275 de mii de locuitori au fost ucişi, iar 85% din clădiri au fost distruse, inclusiv palate, biserici celebre, dar şi o librărie regală cu peste 70 de mii de volume. Catastrofa a dus şi la distrugerea arhivei regale ce conţinea înregistrările istorice detaliate ale explorărilor realizate de Vasco da Gama şi de predecesorii săi. Cutremurul a afectat profund scena politică a ţării, dar şi ambiţiile coloniale specifice secolului al XIX-lea. Fiind capitala unei ţări catolice devotate, cu o lungă istorie de evanghelizare a coloniilor, catastrofa a cauzat stânjeneală în rândul Bisericii Catolice, care nu a putut explica această manifestare a mâniei lui Dumnezeu – ce a lovit cu atât mai mult într-o zi de sărbătoare catolică.
 • În 1761, Portugalia a devenit prima putere colonială care a abolit sclavia, cu o jumătate de secol înaintea Spaniei, Franţei, Marii Britanii şi a Statelor Unite ale Americii.

Lege şi Guvernare

Sistemul portughez legal a fost influenţat la bază de legea germană, potrivit eupedia.com. Portugalia este una dintre cele mai social-conservatoare ţări din Europa, datorită influenţei pe care catolicismul o are asupra ţării, mai precizează sursa citată. În acest sens, a fost nevoie de organizarea unui referendum, în 2007, pentru ca avortul să fie legalizat. Cu toate acestea, măsura a stârnit o serie de controverse, printre care s-a numărat şi cea a unui preot catolic, care a promis că îi va excomunica pe toţi cei care au votat în favoarea legalizării avortului.

În prezent, preşedintele este ales pentru un mandat de cinci ani, prin sufragiu universal, şi are puteri limitate. Parlamentul are 230 de membri, al căror mandat este de patru ani, conform UE.

Portugalia a fost admisă în Uniunea Europeană în anul 1986. Totodată, statul este membru al spaţiului Schengen din anul 1991.

Construcţii şi Transport

Portugalia deţine un record în Europa în ceea ce priveşte domeniul construcţiilor. Potrivit Eupedia, podul Vasco da Gama din Lisabona (ce măsoară 17,185 metri) este cea mai lungă construcţie de acest tip de pe constinentul european. Aceiaşi sursă menţionează că Portugalia este şi ţara care a realizat, în anul 2006, primele amenajări hidroenergetice din lume pentru producerea electricităţii, la Aguçadora.

Cursuri A_BEST de limba portugheză

Cei care sunt interesaţi de cultura portugheză şi vor să înveţe să comunice în această limbă se pot înscrie la cursurile A_BEST de limba portugheză pentru adulţi, nivel începător, în sistem mini-grupă. Cursurile au loc o dată pe săptămână, după programul de lucru. Şedinţele totalizează un număr de 30 de ore, structurate în 15 sesiuni de curs. Persoanele interesate să se înscrie la cursurile de pregătire pot consulta un calendar cu programarea sesiunilor de curs aici.