Eu cred că nu e niciodată prea târziu să înveți o limbă străină. Le spun asta cursanților mei, le spun asta prietenilor mei, spun asta oricui este dispus să mă asculte.
Poți să înveți o limbă străină și după ce nu mai ești copil. Da, va fi mai greu. Da, va trebui să muncești ceva mai mult. Da, va dura un pic. Dar dacă îți dorești să înveți, vei reuși.
Creierul nostru funcționează la fel de bine și la 10 și la 40 de ani. Cu timpul stăm prost. Prioritățile noastre sunt cele care se schimbă. Nu, însă, și capacitatea de a învăța.
Copiii învață mai repede pentru că ăsta e „jobul” lor: să învețe. Cele opt ore pe zi pe care un adult le petrece la serviciu, ei le petrec învățând. Credeți-mă, dacă un adult ar petrece 8 ore pe zi învățând o limbă străină, ar învăța-o în câteva luni. Dar e puțin probabil să dispunem de atâta timp.
Și mai e ceva ce copiii dețin în cantități uriașe: entuziasm și curiozitate pentru nou. Noi, adulții, suntem de multe ori prea împovărați de sarcinile zilnice ca să ne mai putem bucura și entuziasma că am învățat să zicem „mulţumesc” în limba pe care ne-am decis să o învățăm.
Pentru că știu care sunt greutățile cu care se confruntă cei care se apucă să învețe o limbă străină m-am decis să vă dau câteva ponturi care să vă ajute în misiunea voastră. Nu pretind că acestea sunt „rețeta” perfectă și nici că dacă le urmați veți avea rezultate fabuloase, dar cu siguranță veți evolua mai repede decât dacă nu le urmați. Totodată, trebuie să țineți cont că acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le faceți suplimentar, pe lângă cursurile efective de învățare a limbii străine.
1. Descoperă care este motivul pentru care vrei să înveți și nu-l uita!
Este foarte important să înțelegi și să îi spui și profesorului tău motivul pentru care vrei să înveți respectiva limbă străină. Este ușor de înțeles că, dacă nu ai un motiv serios, vei fi mai puțin motivat să te ții de treabă și, deci, rezultatele se vor lăsa așteptate.
De asemenea, trebuie să recunoaștem că și motivul contează. Dacă vrei să înveți, să spunem, japoneză, pentru că îți plac desenele manga, nu știu cât succes vei avea pe termen lung. Cel mai probabil vei da înapoi, sau chiar vei renunța când dai de greu.
Însă dacă vrei să înveți sau să îți îmbunătățești nivelul de japoneză pentru că îți dorești un job care implică această limbă sau pentru că, cine știe, ai dori să te muți acolo, vei fi mult mai motivat să depui eforturile necesare și să progresezi.
Încă de la început trebuie să îți spui „Vreau să învăț această limbă și deci voi face cât mai multe lucruri în acest sens: voi vorbi cât mai mult, voi petrece cât mai mult timp studiind!
2. Când faci lucruri, gândește-te la ele în limba țintă!
Ce vreau să spun cu asta? E foarte simplu: atunci când ești acasă, de exemplu, vorbește cu tine (sau cu membrii familiei, chiar dacă ei nu te înțeleg) în limba pe care o studiezi, despre lucrurile simple pe care le faci prin casă. De exemplu dimineața, când te trezești și îți urmezi rutina obișnuită, gândește-te cum ai putea povesti despre lucrurile pe care le faci și chiar fă-o. Spune cu voce tare ceea ce faci. Nu trebuie să îți fie jenă și cu atât mai mult nu ar trebui să te gândești că ai înnebunit și că vorbești singur.:)
3. Ieși din zona de confort
Asta înseamnă mai multe lucruri: de exemplu înseamnă să fii dispus, cum ziceam mai sus, să vorbești cu voce tare, chiar dacă nu e nimeni prin preajmă se te audă (ok, ar fi indicat să nu faci asta pe stradă și nu chiar tot timpul, dar cred că înțelegi ce vreau sa zic).:)
De asemenea, trebuie să fii pregătit să faci greșeli și să te simți stânjenit. Nu e tocmai plăcut să îți dai seama că vorbești cu viteza unui melc (dacă melcii ar vorbi, probabil că ar vorbi foarte rar) sau că nu ești sigur pe ceea ce spui. Toate aceste sentimente sunt normale. Și, deși ne pot înspăimânta, nu se poate altfel. Indiferent cât de mult înveți, nu vei reuși niciodată să vorbești o limbă dacă nu te expui: vorbește cu străinii în limba țintă, cere indicații, comandă la restaurant, încearcă să comunici cu lumea, cât de puțin. Cu cât vei face de mai multe ori acest lucru, cu atât te vei simți mai confortabil în situații noi.
La început vei întâmpina greutăți: de pronunție, de gramatică, de sintaxă, de înțelegere. Repet, acest lucru este normal. Nu te simți descurajat. Nu trebuie să uiți că doar încercând te vei dezvolta!
4. Așteaptă-te să fie greu
Mulți dintre cei care se apucă să învețe o limbă străină, mai ales în viața adultă, nu realizează că e greu. Că nu e ca mersul pe bicicletă: după câteva încercări ai reușit să îți menții echilibrul și gata, poți pleca la drum. Învățarea unei limbi străine necesită efort, exercițiu și timp. Trebuie să fii conștient de asta, încă de la început, pentru că altfel vei renunța.
Nu există nicio metodă pe lumea asta care să te învețe o limbă străină „peste noapte”. Nu există nicio rețetă rapidă în acest sens. Oricât de bun ar fi un profesor, nu vei reuși să înveți nimic dacă nu ești dispus să depui efort și dacă nu muncești în acest sens. Trebuie să exersezi în fiecare zi, de preferat cât mai mult, dar și o oră zilnic poate face diferența. Dacă doar mergi la curs și atât, va dura mult mai mult sau chiar va fi un eșec.
5. Intensitatea studiului este mai importantă decât durata lui
Ziceam mai sus că și o oră de studiu zilnic poate face o diferență. E adevărat. Însă este mult mai eficient să studiați o limbă străină timp de patru ore pe zi, în fiecare zi, de-a lungul a două săptămâni decât să studiați doar o oră pe zi, în fiecare zi, timp de două luni. Acesta este motivul pentru are mulți dintre cei care fac cursuri de limbi străine nu reușesc să învețe mare lucru. Pentru că ei, de fapt, studiază și mai puțin: doar câteva ore pe săptămână, la distanță de câteva zile.
Învățarea unei limbi străine necesită multă repetiție, mult exercițiu, precum și investiție, angajament și motivație (aceeași despre care vorbeam mai devreme). Este mult mai bine să te dedici 100% timp de o lună decât să tragi de tine câteva luni, sau chiar ani.
6. Nu te feri de greșeli și nu îți fie frică de ele
Greșelile fac parte din orice proces de învățare și nu trebuie să ne fie frică să greșim. Mulți dintre cei care învață o limbă străină fac greșeli, dar acest lucru este perfect normal și face parte din procesul de învățare. Vei spune probabil și multe prostii, te vei împiedica și de „furculision” și uneori poate vei spune chiar și lucruri complet ilogice. Nu îți griji și, mai ales, nu renunța. În timp vei face din ce în ce mai puține greșeli.
7. Vorbește cât mai mult!
Dacă există vreo rețetă în învățarea limbilor străine, aceasta este: Conversația! ore și ore de conversații, mai mult sau mai puțin reușite, cu oameni care vorbesc limba respectivă mai bine decât tine. O oră de conversație o să îți fie de mult mai mare ajutor decât citirea unui capitol dintr-o carte de tipul „Învață italiana singur”.
Este mult mai distractiv și mai plăcut să discuți cu o altă persoană decât să te chinui de unul singur să înțelegi reguli și să memorezi cuvinte din dicționar.
De asemenea, este mult mai probabil să ții minte anumite expresii și propoziții pe care le folosești efectiv, în mod practic, vorbind cu altcineva.
8. Vocabularul pe care îl înveți trebuie să fie relevant
Începe cu vocabularul de bază, cu cele mai utilizate 100 de cuvinte. Chiar dacă îți place literatura și ai vrea să începi prin a citi un roman sau o poveste, ai un pic de răbdare. La fel și dacă ești medic sau inginer. Înainte de a învăța vocabular de specialitate este important să înveți vocabularul general de bază. Chiar și la serviciu, mai mult de 50% din vocabularul folosit este general. Nu de alta, dar daca înveți mai întâi terminologie, vei observa că nu vei reuși să legi toți acești termeni de specialitate și te vei simți neputincios.
9. Uite-te la emisiuni TV și la filme și ascultă radio
Nu e un secret pentru nimeni că unul dintre cele mai bune moduri în care poți învăța o limbă străină este să ai cât mai mult contact cu respectiva limbă. În sfârșit televizorul devine un instrument cu adevărat util. Nici nu îți poți imagina cât de mult te poate ajuta la învățat urmărirea unui film sau a unui serial în limba pe care vrei să o înveți. Nu numai că te vei obișnui cu sonoritatea limbii, cu accentele și cu pronunția, dar vei învăța și o mulțime de cuvinte.
Bineînțeles, trebuie să nu uiți că pe lângă distracția de a vedea un film, motivul pentru care te uiți este să înveți. Ceea ce înseamnă că trebuie să asculți cu mai multă atenție și chiar să stai cu un carnețel în mână și să notezi expresii sau cuvinte care ți se par interesante.
Încă un lucru pe care trebuie să îl ții minte este că această activitate nu trebuie și nu poate să înlocuiască un proces organizat de învățare a unei limbi străine, ci trebuie folosită ca metodă suplimentară.
10. Găsește-ți un partener de studiu
Fie că este un prieten apropiat sau un membru al familiei care știe deja limba sau care o învață în același timp, fie că este o persoană din altă țară (nativă sau care învață de asemenea limba respectivă), este util să ai pe cineva cu care să exersezi.
În cazul în care nu găsești pe cineva în cercul tău de prieteni sau de cunoștințe, poți apela la platformele și comunitățile de acest gen disponibile online. Sunt milioane de oameni în lumea asta care învață o limbă străină chiar în acest moment și care își caută și ei un partener de conversație. Sigur vei găsi și tu pe cineva!
Autor: Laura Sîrbu
Laura Sîrbu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, specializarea Română – Engleză. Tot în cadrul Universităţii, ea a absolvit masteratul „Studii Americane”, organizat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine.
Laura deţine autorizaţie de traducător pentru limba engleză şi atestatul lingvistic „Cambridge Proficiency Certificate.”
Foarte bune stafuri! Multumesc! Sunt dintre cei care se taraie de ani de zile sa invete engleza. Dupa 44 de ani insa sunt la nivel mediu. Ba chiar incepator spre mediu. Stiu vreo 500 de cuvinte dar gramatica mai de loc. Acum mi-am dat seama ca 90% dintre job-uri ( cel putin in domeniul finante contabilitate) solicita un nivel cel putin intrmediar, multi vor avansat: scris, vorbit. Parca nu sunt in Romania. Platformele de recrutare au denumiri in engleza.
La varsta mea, avand si copii mici, pe deasupra, nu stiu cata motivatie sa-mi mai gasesc sa mai avansez. Parca am un blocaj. Am inceput sa cred ca limbile straine nu sunt de mine!
Cu drag,
Gena
Thanks Laura ..Ai dreptate