Studiul unei limbi străine presupune o pregătire constantă, de aceea este important să fiţi în permanenţă în contact cu limba străină pe care vreţi să o invăţaţi. Vă recomandăm câteva resurse utile care să vă ajute să exersaţi studiul unei limbi străine şi după participarea la orele de curs.

Resursele sunt grupate în următoarele categorii:

Dicţionare, enciclopedii, ghiduri de conversaţie

      • Dicţionare

Dicţionar explicativ pentru limba engleză. Conţine şi translator pentru alte limbi străine.

Portalul lingvistic bab.la este o platformă online gratuită pentru iubitorii de limbi străine. Oferă 44 dicționare pentru 28 limbi străine, un forum de discuții, lecții de vocabular, jocuri lingvistice, teste, conjugări ale verbelor pentru 12 limbi străine, ghiduri de expresii pentru universități, afaceri sau de călătorie precum și o platformă pentru stagii de practică, printre multe alte resurse lingvistice.

Este un dicţionar complex, care cuprinde dicţionare pentru numeroase limbi străine, printre care engleză, norvegiană, turcă, arabă, chineză etc. Dicţionarul oferă acces şi la termeni medicali, juridici, financiari, acronime şi expresii idiomatice. Dicţionarul are integrată şi opţiunea de verificare a pronunţiei cuvintelor.

Este unul dintre cele mai cunoscute dicţionare online. Este disponibil pentru limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi italiană.

Este versiunea online a dicţionarului Longman Dictionary of Contemporary English, unul dintre cele mai bune şi cunoscute dicţionare de limba engleză. Dicţionarul nu numai că oferă explicaţiile cuvintelor în limba engleză, dar cuprinde şi exemple practice. În dicţionar se explică diferenţele dintre engleza britanică şi cea americană, verbele frazale şi cele mai frecvente greşeli de limbă.

Este un dicţionar explicativ, care conţine instrumente şi link-uri către dicţionare, glosare, acronime şi cursuri în numeroase limbi străine.

Dicţionarul online Cambridge. Oferă acces şi la blogul pe care sunt publicate ultimele noutăţi în ceea ce priveşte noţiunile de gramatică, vocabular etc.

Cea de-a patra ediţie a dicţionarului Heritage al limbii engleze.

Dictionar Merriam-Webster. Dicţionarul are integrate quiz-uri şi jocuri.

Dicţionar botanic în limba engleză.

Este un dicţionar de termeni militari. Dicţionarul este gestionat de Centrul Informaţional al Apărării şi cuprinde de asemenea un glosar cu termeni utilizaţi în NATO, plus o listă cu acronime şi abrevieri.

Este un dicţionar de termeni din domeniul calculatoarelor.

Este un dicţionar online cu termeni tehnici folosiţi pe internet, în telecomunicaţii etc.

      • Enciclopedii

Enciclopedia Britannica este cea mai veche enciclopedie generală scrisă în limba engleză. Este considerată prima autoritate în domeniu şi cuprinde articole pe diferite categorii: ştiinţă, istorie, geografie, literatură, muzică, sport etc. Este încorporată şi enciclopedia Encarta.

Este o enciclopedie în limba engleză care acoperă diverse domenii, cum ar fi arhitectură, computere, medicină, mitologie, ştiinţă şi tehnologie etc.

      • Ghiduri de conversaţie

Este un ghid de conversaţie român-englez.

2. Publicaţii

BBC News
BBC News este departamentul BBC responsabil cu transmiterea știrilor și a afacerilor actuale. Cea mai mare organizație de transmitere a știrilor, difuzează zilnic 120 de ore de televiziune și radio, precum și știri online. Serviciul deține 44 de birouri străine de știri și are corespondenți în aproape toate cele 240 de țări.

The Huffington Post – este una dintre cele mai cunoscute publicaţii online, cu ediţii în limbile engleză, franceză, italiană, spaniolă. Publicaţia prezintă subiecte mai populare despre politică, divertisment etc.

The Guardian
Este cea mai populară publicaţie de calitate din Marea Britanie. Publicaţia este foarte bine scrisă şi abordează teme variate: economie globală, cultură, business, lifestyle, sport etc.

The Independent un cotidian care oferă analize de calitate pe domenii de interes global. Publicaţia are şi o secţiune dedicată caricaturilor, de asemenea platforma cuprinde quiz-uri şi jocuri.

Time Magazine 
Accesul la anumite articole ale revistei este permis doar abonaţilor. Revista publică articole pe teme, cum ar fi politică, business, tehnologie, divertisment etc. Publicaţia este faimoasă pentru listele „top 10”, publicate de-a lungul timpului.

3. Materiale Audio/Video

BBC Learning English
Platforma permite accesul la cursuri, structurate pe diferite niveluri de limbă, piese de teatru, discuţii pe anumite teme, vocabular etc.

TED
Platforma pe care sunt publicate prezentări, prelegeri de la conferinţele TED şi TEDx. Platforma este recunoscută pentru ideile lansate, sub forma unor prezentări cu impact, cu mesaje puternice. Ted.com oferă acces la o diversitate de accente în limba engleză (american, britanic, indian etc). De asemenea, cele mai multe înregistrări pot fi vizionate cu subtitrare, inclusiv în limba română.

British Council – Learning English
Plaforma permite accesul la materiale de învăţare a limbii engleze, pe secţiuni: Fun & Games, activităţi video şi de ascultare, gramatică şi vocabular, scriere etc.

Comedy Central
Este un site american unde puteţi viziona numere de stand-up comedy sau show-uri de comedie, cum ar fi „Southpark”, „Futurama”, „Broad City” etc.

4. Exerciţii

Goethe Verlag
Este o platformă pe care puteţi exersa cunoştinţele de limba engleză cu ajutorul a peste 100 de fişiere audio.

Duolingo
Este o platformă distractivă şi interactivă care vă ajută să învăţaţi o limbă străină. Este disponibilă pentru limbile engleză, franceză, italiană, turcă, olandeză, maghiară etc.

Grammarly
Este o platformă, care aşa cum se descrie, este utilizată de studenţi, scriitori profesionişti oameni de afaceri, bloggeri şi, în general, de persoane care vor să îşi imbunătăţească scrierea în limba engleză.

English Club
Site-ul pune la dispoziţia celor care vor să înveţe limba engleză materiale adaptate pentru toate competenţele de utilizare a unei limbi străine (ascultare, citire, scriere, vorbire), incluzând şi răspunsurile la exerciţii. Totodată, pe platformă puteţi găsi jocuri, teste pentru examenele Cambridge etc.

DailyStep English
Platforma cuprinde lecţii de limba engleză pentru diferite niveluri de studiu (de la începători la avansaţi). Totodată, pe site găsiţi lecţii suplimentare, cu ajutorul cărora puteţi învăţa limba engleză prin literatura, divertisment, conversaţie etc.