Stonehenge este unul dintre cele mai vizitate locuri din Anglia, atât de către localnici, cât și de turiști din toată lumea. Un loc plin de mister, datând din vremuri imemoriale, o poartă spre trecutul păgân al omenirii.
Cercul gigant de pietre amplasat în apropierea orașului Salisbury este vechi de mii de ani și, deși s-au făcut numeroase studii, oamenii de știință încă nu au deslușit întregul mister al acestor pietre.
Monumentul datează din epoca preistorică, fiind construit aproximativ acum 4500 de ani, în perioada Neolitică și nu este singular (deși se diferențiază prin dimensiune și gradul de conservare de alte situri arheologice descoperite în zonă) ci face parte dintr-o rețea mai vastă de astfel de construcții sacre preistorice.
Importanța monumentului vine din faptul că este unic în lume și că încă nu se știe exact de ce, și cum a fost construit. Chiar și după atâta timp Stonehenge este învăluit în mister, iar arheologii se străduiesc de foarte mult timp să îi dezvăluie secretele. Însă, datorită avansului tehnologiei, oamenii de știință sunt din ce în ce mai aproape de răspunsurile pe care le caută cu atâta ardoare.
Unul dintre miturile legate de Stonehenge spune că uriașele blocuri de piatră au fost aduse din Irlanda de către faimosul vrăjitor Merlin, dar analizele științifice au dovedit că blocurile de piatră de dimensiuni mai mici, denumite pietre albastre, provin de fapt din Țara Galilor. Oricum, asta înseamnă că au fost aduse de la sute de kilometri distanță, ceea ce este absolut impresionant, pentru că nu se știe cum au fost transportate. Pietrele așezate vertical, care sunt uriașe – au până la 9 metri înălțime și o greutate de 25 de tone au fost aduse din apropiere, de la Marlborough Downs.
Așa cum am menționat mai sus, Stonehenge face parte dintr-un complex de locuri sacre aflate în zonă. Cercetătorii știu că zona Salisbury era considerată o zonă sacră încă dinainte de construirea Stonehenge, găsindu-se dovezi că aici existau și alte monumente sacre, unele datând de acum 10.500 de ani. De fapt, în zonă s-au descoperit alte 17 altare, unele în formă de cerc.
Bineînțeles, cea mai bună întrebare este de ce a fost construit Stonehenge?
Circulă foarte multe teorii cu prive la acest subiect, unele fiind de-a dreptul ciudate, dar cele mai multe vehiculează ideea că înițial Stonehenge a fost folosit ca templu.
În 2012 a fost lansată o nouă teorie, cel puțin interesantă, care spună că Stonehenge marchează „unificarea Britaniei”, un loc unde oamenii de pe insulă au lucrat împreună și au folosit stiluri similare de case, olărie sau alte obiecte.
Așa s-ar explica cum au reușit să aducă pietrele albastre din Wales și cum au fost gestionate resursele. Se crede că situația social-politică era foarte diferită faţă de ceea ce se întâmplase în secolele anterioare. Stonehenge a reprezentat un proiect imens, o provocare de proporții care a necesitat mii de oamenii pentru mutarea pietrelor și pentru așezarea lor în poziția în care le vedem astăzi. Doar simplul fapt că toți cei implicați au trebuit să lucreze în strânsă legătură ar putea fi considerat ca un act de unificare.
Cine știe? Poate că misterul Stonehenge nu va fi niciodată complet dezlegat, indiferent cât de mult vor încerca oamenii de știință. Un lucru e însă sigur. Stonehenge este și va rămâne o atracție majoră pentru foarte mulți oameni, din toate colțurile lumii.
Autor: Laura Sîrbu
Laura Sîrbu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, specializarea Română – Engleză. Tot în cadrul Universităţii, ea a absolvit masteratul „Studii Americane”, organizat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine.
Laura deţine autorizaţie de traducător pentru limba engleză şi atestatul lingvistic „Cambridge Proficiency Certificate.”
Comenteaza