Dacă vă doriți o vacanță exotică, dar fără bătăi de cap, unde să aveți și plajă și vestigii istorice interesante, unde să puteți și să leneviți la plajă, în șezlong, dar și să vă plimbați prin orășele agitate și stațiuni aglomerate, dacă vreți și shopping la mall, dar și in mici piețe artizanale, cred că ar trebui să vă decideți pentru o excursie în partea de est a Mexicului, în Peninsula Yucatan.

Începând cu bine-cunoscuta stațiune Cancun și coborând spre sud, de-a lungul Rivierei Maya, cu siguranță veți avea de unde alege când vine vorba de vacanța de vară (pe care, de altfel, v-o puteți planifica oricând, pentru că vremea este foarte bună în Mexic tot timpul anului). Majoritatea turiștilor europeni și americani optează pentru hoteluri all-inclusive, dar sunt și foarte multe hoteluri mici și pensiuni private cu un aer foarte chic, amenajate ca niște haciendas tipic mexicane și unde cu siguranță o sa vă simțiți foarte bine.

În mod surprinzător, prețul este chiar mai avantajos dacă achiziționați un pachet all-inclusive. Pentru cei care nu vor să se agite sau care au copii este probabil o alegere excelentă. Ai totul într-un singur loc, resort, hotel (numiți-l cum doriți), de la mâncare și băutură, la piscină și activități distractive. Trebuie să recunosc, nu sunt deloc o fană a all-inclusive-ului, dar e foarte plăcut să stai la plajă, pe șezlong, pe prosopul curat dat de hotel și pe care îl poți  schimba în fiecare zi, bând un suc sau un cocktail pe care nu mai trebuie să îl plătești, la umbra palmierilor, fără nicio grijă cu privire la unde să îți ții lucrurile sau pe unde fug cei mici, fără nicio grijă în general. Și pe la prânz, când ți se face foame, te duci fără grabă în zona de luat masa, te așezi la umbră, relaxat și alegi dintre multele opțiuni culinare puse la dispoziție (apropo, mâncarea mexicană e absolut delicioasă).

Există foarte multe persoane care refac acest ciclu de câteva ori pe zi, pentru întreaga perioadă a șederii lor, dar nu v-aș sfătui decât dacă vreți să plecați cu multe kilograme în plus după vacanță.  Plus că nu puteți să vă duceți în cealaltă parte a lumii și să faceți doar asta!

mgray_tulum.previewPartea bună este că, atunci când vă aduceți aminte că nu trăim ca să mâncăm și să stăm cu burta la soare, Mexicul ne oferă foarte multe alternative: parcuri naturalerâuri subterane, faimoasele cenotas (adevărate piscine naturale, în peșteră), sate pescărești încântătoare, apă turcoaz perfectă pentru făcut baie și snorkeling și probabil unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le puteți face doar aici – vizitarea vechilor temple maya, ascunse în jungla deasă.

Amatorii de parcuri de distracții ar trebuie să știe că în zona Cancun-Riviera Maya sunt câteva parcuri foarte mari, cu foarte multe ride-uri, unde puteți să stați o zi întreagă fără niciun un singur moment de plictiseală.

Dacă senzaţia de a vă simți inima în gât nu e tocmai pe placul vostru și vă doriți ceva mai linișit, atunci poate că e timpul să mergeți la plimbare. Tocmai bine. După câteva zile de lenevală puteți să ieșiți din resort ca să vizitați templele mayașe. Majoritatea turiștilor aleg să închirieze o mașină, dar dacă nu vă place ideea de a conduce sau dacă vă îngrijorează ideea de a închiria o mașină, puteți  să alegeți dintre multele excursii de o zi care vă vor duce la cele mai importante obiective turistice din zonă: Tulum, Coba, Chichen_Itza_3Chichen Itza. Orice variantă ați alege, pregătiți-vă să dați ceva bani, dar cu siguranță merită. Nu veți mai avea ocazia să mai vedeți așa ceva. Templele sunt foarte frumoase, multe dintre ele bine conservate sau restaurate și spectaculoase. Plus că în apropiere veți găsi mereu o mulțime de suveniruri, făcute de localnici din materiale naturale, precum lemn sau piatră. Iar majoritatea dintre ei sunt chiar urmașii mayașilor de demult!

În astfel de peregrinări veți avea ocazia să vedeți și o altă latură a Mexicului, cea profundă, adevărată. Mexicul din afara stațiunilor și a zonelor hoteliere este complet diferit și, aș putea spune, fascinant.

Mexicul e un loc interesant, o țară a contrastelor puternice între sărăcie lucie și lux (așa cum era de așteptat), cel puțin aici, în zona de litoral. E interesant să vezi toate resorturile unde totul e perfect aranjat, gazonul e mereu verde și perfect tuns, casele sunt frumoase, hotelurile sunt aranjate, totul e liniștit și păzit. A safe haven for all the tourists. Însă, după ce ai ieșit pe poarta resortului, vezi sătucele sărăcăcioase, vezi oamenii amărâți muncind în soarele arzător, vezi căsuțele mici, cu acoperișuri de stuf, copiii alergând desculți și localnicii care vând tot felul de suveniruri pe marginea drumului.

Multă lume, înainte să plece, se întreabă dacă e sigur să meargă în Mexic. Dacă nu își asumă riscuri prea mari călătorind într-o țară cu o criminalitate atât de mare și cunoscutele probleme cu drogurile. Adevărul e că, cel puțin în această zonă, puternic turistică, singurele riscuri pentru turiști sunt reprezentate de prețurile mari la suveniruri și excursii, dar care în general pot fi negociate și, ocazional, hoții de buzunare din zonele mai aglomerate. În rest nu veți avea probleme, dacă nu vă abateți de la zonele de interes și dacă sunteți puțin atenți (ceea ce oricum ar trebui să faceți oriunde v-ați duce).

Eu sunt sigură că vă veți bucura de vacanță pentru că Peninsula Yucatan e o zonă foarte frumoasă, cu junglă deasă care acaparează orice nu este amenjat de mâna omului, cu multe frumuseți naturale extraordinare și multe locuri pline de mister, urme ale unor civilizații dispărute despre care știm atât de puțin, cu orășele colorate și localnici cu fizionomii aparte și cu o bucătărie foarte gustoasă.

Autor: Laura Sîrbu

Laura Sîrbu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, specializarea Română – Engleză. Tot în cadrul Universităţii, ea a absolvit masteratul „Studii Americane”, organizat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine.

Laura deţine autorizaţie de traducător pentru limba engleză şi atestatul lingvistic „Cambridge Proficiency Certificate.”