Emmanuel Chautard este directorul de tehnologie al companiei Orange România și lucrează în telecomunicații de peste 25 de ani, un domeniu pe care spune că îl iubește. De peste un an, Emmanuel Chautard studiază limba română cu echipa Centrului de Limbi Străine A_BEST, iar ceea ce îl motivează este și faptul că prin învățarea unei limbi străine poți să înțelegi și să descoperi cultura unei alte țări. De altfel, el afirmă că „România este o ţară încântătoare cu extrem de multe de oferit”, că îi face plăcere să descopere cultura, istoria sau arhitectura României, şi se declară fascinat de obiceiurile noastre.
În interviul de mai jos, aflăm de la Emmanuel Chautard, directorul de tehnologie al Orange România, mai multe detalii despre modul în care s-a adaptat mediului de viață din România și despre studiul limbii române din perspectiva unui cursant expat.
Ne puteți face o scurtă prezentare a dvs, care să includă ocupația, perioada de timp petrecută în România, hobby-urile dvs?
Mă consider norocos pentru că de peste 25 de ani îmi desfăşor activitatea în domeniul pe care îl iubesc, cel al telecomunicaţiilor.
Am absolvit Universitatea Politehnică din Paris-Saclay în urma căreia am obţinut diploma de inginer, iar ulterior am finalizat studiile de masterat în Ingineria Rețelelor la Télécom ParisTech.
La scurt timp după încheierea studiilor mi-am început cariera în cadrul France Telecom unde au apărut şi primele oportunităţi de dezvoltare profesională.
De-a lungul anilor, am coordonat cu succes proiecte complexe în diferite țări europene, am contribuit la procesul complex de preluare a operatorului naţional polonez, în prezent Orange Polonia, şi am fost implicat activ în lansarea serviciilor de date pentru segmentul B2B în România.
În noiembrie 2018, m-am alăturat echipei Orange România ca director de tehnologie. Am fost plăcut surprins să descopăr o echipă extrem de dinamică şi foarte bine pregătită alături de care am dus la bun sfârșit nenumărate proiecte printre care şi lansarea comercială a reţelei Orange 5G, o premieră absolută la nivelul Grupului Orange.
Ce vă place cel mai mult în România și ce ne puteți spune despre experiența de a locui în București? Cum v-ați adaptat mediului de viață de aici?
România este o ţară încântătoare cu extrem de multe de oferit. Am fost cucerit de peisajele minunate de pe întreg teritoriul ei, dar mai ales de români, de pasiunea, creativitatea şi determinarea lor.
Cel mai bun exemplu este cel al colegilor din Orange. Entuziasmul şi energia lor este mereu o sursă de inspiraţie pentru mine. În același timp, sunt recunoscător pentru oportunitatea de a coordona o echipă extrem de bine pregătită, mereu dornică să îşi depăşească limitele, să ducă lucrurile mai departe şi să inoveze.
Cred că acestea sunt calităţi reprezentative pentru marea majoritate a românilor, iar pentru mine este extrem de motivant să lucrez în această ţară.
Participați la un curs de limba română pentru străini organizat de Centrul de Limbi Străine A_BEST, intermediat de compania în cadrul căreia lucrați. Povestiți-ne despre experiența de la curs.
Cursul este deosebit de util. Învăt limba română într-un mod dinamic şi variat, ce mă ajută să mă dezvolt atât în exprimarea orală cât şi să înteleg mai bine gramatica limbii române. Citesc texte interesante despre cultură şi istorie, dar şi despre ce se întamplă în prezent în România.
Studiați limba română de peste un an, iar progresul dvs este unul semnificativ, având în vedere că erați începător, iar acum puteți folosi limba română la un nivel pre-intermediar. Care sunt lucrurile care v-au ajutat cel mai mult să avansați la curs?
Am apreciat posibilitatea de a pune întrebări frecvente şi directe despre cuvinte sau reguli gramaticale.
La fel de importate au fost şi sesiunile de exercițiu. Din păcate, timpul pe care îl am disponibil pentru a studia limba în afara cursului este limitat. De aceea, este nevoie de exerciţiu şi repetiție.
Care sunt principalele avantaje ale cursului de limba română pentru străini organizat de Centrul de Limbi Străine A_BEST?
Flexibilitate şi metoda pedagogică.
Ce vă atrage cel mai mult referitor la studiul limbii române? Există anumite particularități ale limbii române care vă interesează?
Din punct de vedere al construcţiilor, limba română este foarte flexibilă, dar cu o gramatică clară. La inceput nu este ușor pentru că această flexibilitate a limbii române poate reprezenta o provocare, dar cu ajutorul cursurilor şi după o perioadă de observare atentă am putut să înţeleg regulile care îi stau la bază.
Este limba română dificil de învățat? Ce i-ați recomanda unui străin care vrea să studieze limba română?
Învăţarea limbii române a reprezentat cu siguranţă o provocare pentru mine, însă m-a ajutat şi faptul că am studiat în trecut limba italiană şi poloneză. Este un proces de durată, iar ca străin trebuie să dai dovadă de modestie şi perseverenţă.
Limba te ajută să înţelegi şi să descoperi foarte multe despre cultura unei ţări, iar asta este foarte motivant pentru mine.
România este o ţară aparte în comparație cu Franta, Polonia şi chiar Italia, ori alte ţări europene pe care le cunosc. Îmi face o deosebită placere să descopăr obiceiurile, dar şi cultura, istoria sau arhitectura României, pe care le găsesc fascinante.
Interviu realizat de Raluca Popescu
Comenteaza