Excursia la Copenhaga din august 2013 a înlocuit un weekend la Sibiu, pentru că am citit într-o seară un articol despre un top al celor mai fericiţi oameni din lume care punea pe locul I danezii, şi ne-am gândit să vedem ce îi face aşa de fericiţi, până nu se schimbă situaţia şi trebuie să călătorim spre Africa pentru asta.:)
Am vrut un weekend prelungit în care să nu vizităm muzee, peşteri şi castele, ci doar să ne uităm la oameni pe stradă, să facem ce fac ei şi să furăm un pic din fericirea lor.
Uimitor, e contagioasă starea de bine şi calm care domină Copenhaga, capitala micului stat danez. Am văzut pentru prima oară seninătate pe chipul unei mame cu 6 îngeraşi blonzi de vreo 3 ani (în fapt, am trăit senzaţia că suntem în oraşul puericulturii!), am zărit de la balcon mulţi oameni care aleargă pe malul apei, de toate vârstele, am fost martorii competiţiei The Iron Man, nu am auzit niciun claxon şi slăbiciunea noastră pentru gourmet a fost pe deplin satisfacută. Fericirea trece prin stomac (“To eat is a necessity, but to eat intelligently is an art.”), dar între saţietatea românească ce o defineşte şi subtilitatea cosmopolită a rafinamentului gastronomic danez sunt mai mult decât cei 2120 de kilometri.
Am băut cel mai bun cidru din lume pe dig, pentru că nu mai erau locuri la terase, şi eram prea relaxaţi să ne pese că ne murdărim pantalonii. Ne-am amestecat cu alte mii de turişti să privim schimbările ritualice de garda regală şi panourile de protecţie ale şantierelor ce sunt în fapt expoziţii de artă fotografică.
Grădinile Tivoli (din care însuşi Walt s-a inspirat pentru Disney-park-urile proprii, la vreo 100 de ani mai apoi – mult prea industrializate însă, lipsite de căldura parcului danez în care parcă un bunic a vrut să vadă întreaga familie fericită pentru o zi într-o grădină botanică, printre castele de poveste şi zeci de tentaţii adrenergizante, cu terase peste media consumerismului de necesitate, spectacole ce ele insele constituie un scop), statui din piese de autoturism, şi multe altele ce te provoacă permanent la descoperire, interpretare şi contemplare.
Arhitectura şi design-ul interior scandinav (pasiunea mea) uimesc şi cuceresc la tot pasul prin eficienţă, inventivitate, fluiditate şi elemente surpriză. De exemplu, hotelul care ne-a găzduit este un siloz portuar reinventat, iar Amass (www.amassrestaurant.com), cel mai nou restaurant rafinat din oraş cu semnătura noma (votat cel mai bun restaurant din lume 3 ani la rând), este localizat într-o fermecătoare zonă de port industrial amenajat într-o fostă hală de reparaţii, nu departe de impresionanta clădire a Operei. Un mall întreg dedicat decoraţiunilor interioare este situat în plin centrul oraşului, târguri de artizanat ocupă numeroase piaţete – toate cu oferte surprinzătoare, originale, lipsind cu desăvârşire producţia pe bandă tip Made in China).
Există şi o parte surprinzător de neconvenţională a oraşului Copenhaga, un “oraş în oraş”, o zonă hippie, conservată perfect, însă foarte activă noaptea şi colorată ziua – Christiania. O puteţi vizita ca pe un muzeu viu, cu precauţiile de rigoare, având în vedere că la ieşire întâlniţi următorul indicator:
Den lille havfrue – Mica sirenă de basm, simbol al oraşului
Nu i se spune mica sirena degeaba: precum Gioconda din Louvre, care domină muzeul prin numărul de turişti care se împing constant să zărească mica pictură faimoasă, aşa se uda pe pantofi cei care vor o poză de aproape cu statuia sirenei aşezată pe o piatră aproape de mal, timidă aparent însă atrăgătoare ca orice sirenă din basme.
A doua zi după o plimbare pe dig şi o cină la unul din multele restaurante care aduc zâmbetul pe buze turiştilor şi localnicilor deopotrivă, puteţi asezona vacanţa cu o bere bună, produsa de legendara Berarie Carlsberg. Domeniul se întinde pe o suprafaţă largă, pe lângă tehnologia de producţie a berii în trecut şi astăzi puteţi afla câteva cifre impresionante despre producţia fabricii, şi admira câteva exemplare cabaline demne de expoziţii. Caii sunt crescuţi aici pentru a arăta turiştilor cum se transportă berea în trecut, în primul rând, dar şi pentru a-i impresiona, încă o dată, dacă mai era necesar, cu ordinea, eficienţa şi frumuseţea celor care trăiesc în Danemarca. Amatorii de automobilism pot admira aici şi un exemplar original de Fort T, prima maşină produsă la scară industrială din lume. În preţul biletului intră şi o degustare a produselor fabricii (inclusiv bere produsă dupe reţetele vremurilor apuse), aşadar aveţi toate motivele, visit Carlsberg!
De ce visit Carlsberg şi nu varianta în daneză? Pentru că toţi locuitorii cu care am interacţionat vorbesc o engleză impecabilă, rezultat al sistemului educaţional riguros şi semnal pozitiv pentru turiştii cărora le e teamă să nu se piardă printre vorbitori nativi de limbi exotice. Visit Denmark, pentru a învăţa să deveniţi fericiţi chiar şi când vă întoarceţi acasă din micul lor paradis citadin.
Autor: Corina Bunescu
Corina Bunescu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, specializarea Limba şi Literatura Engleză şi Limba şi Literatura Germană – promoţia 2006. Totodată, Corina a urmat cursul “Organisational Behaviour” la Edinburgh Business School din cadrul Herriot Watt University.
Corina are o experienţă vastă în predarea limbilor engleză şi germană persoanelor adulte, dar şi exerciţiu în utilizarea, în contexte diferite, a limbilor străine.
Corina Bunescu a obţinut certificatul CELTA (Certificate in English Language Teaching to Adults) cu un calificativ maxim şi deţine autorizaţie de traducător pentru limbile engleză şi germană.
În prezent, Corina predă cursuri de limba engleză şi germană, limbaj general şi de afaceri, atât la sediul A_BEST, cât şi în cadrul companiilor.
Comenteaza