Germania este țara în care predomină castelele frumoase și renumite ale Europei. Termenul de castel sau palat este reprezentat în limba germană fie prin cuvântul Schloss, fie prin termenul Burg, ultimul având mai mult sensul de cetate. O să începem articolul de astăzi prin descrierea celui mai mare palat din lume, și anume Schloss Sanssouci.
Denumirea palatului, Sanssouci, înseamnă fără griji în limba franceză, iar construcția acestuia a început încă din timpul domniei lui Friedrich al II-lea. Prelungirea palatului a fost realizată în timpul lui Friedrich al IV-lea de către arhitectul Ludwich Persius și, pe lângă minunata construcție arhitecturală, grădinile suspendate sunt o altă atracție turistică pentru cei care ajung în orașul Potsdam.
Burg Hohenzollern (Cetatea Hohenzollern) se găsește în regiunea germanică Baden-Württenberg și reprezintă castelul dinastiei Hohenzollern. Trebuie specificat că multe dintre castelele Germaniei de astăzi erau construite odinioară ca cetăți de apărare, de unde și denumirea multora dintre acestea prin cuvântul Burg, care înseamnă în limba germană cetate. Pe lângă frumusețea sa istorică, menţionăm că Burg Hohenzollern este construit la peste 800 m altitudine în vecinătatea Pădurii Negre.
Schloss Lichtenstein se află în aceeși regiune Baden-Württenberg şi este construit pe o stâncă. De asemenea, castelul era considerat ca fiind de necucerit în perioada Evului Mediu, însă cu timpul s-a erodat și și-a pierdut din importanță, până în anul 1837 când a fost în mare parte reconstruit.
Despre Cetatea Eltz din Koblenz se spune că a fost dăruită familiei nobiliare Eltz de către împăratul Friedrich I. Barbarossa în anul 1157. Castelul se află într-o vale şi este înconjurat din toare părțile de păduri și de pârâul Elz. Cetatea are turnuri de 35 m înălțime şi este considerată o adevărată capodoperă a perioadei cavalerești.
Spre deosebire de celelalte cetăți, care peste secole au fost reconstruite, Cetatea Marksburg s-a păstrat intactă. Ea se află pe o colină, la 160 m înălțime în regiunea Rheinland- Pfalz a Germaniei, și datează din secolul al XIII-lea.
Castelul Heidelberg, unul dintre cele mai cunoscute castele ale Germaniei, se găsește în orașul cu același nume. Astăzi, el este unul dintre cele mai frumoase castele-ruină, care ne întoarce în timp, amintindu-ne de măreția lui de odinioară. Turiștii sunt atrași de priveliștea minunată a locului unde este amplasat și de numeroasele legende germanice care s-au țesut în jurul acestui castel.
Autor: Adina Badea
Adina Badea este absolventă a Facultăţii de Litere, Departamentul de Limbă şi Literatură germană, specializarea Germană – Română, din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. În prezent, ea urmează cursurile masteratului “Istoria şi circulaţia ideilor filosofice” la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti.
Comenteaza