Trier, cel mai vechi oraş al Germaniei, găzduiește un vast ansamblu de monumente romane, printre care o poartă impunătoare, un amfiteatru, băi termale elaborate, o cameră imperială a tronului și cea mai veche biserică episcopală din țară. Comorile din epoca târzie includ Biserica Maicii Domnului, cea mai veche biserică gotică din Germania, și Karl-Marx-Haus, locul de naștere al lui Karl Marx.
Oraşul Trier a păstrat mai multe monumente de origine romană decât orice alt oraș german. Acestea includ Porta Nigra, din secolul al II-lea, o poartă a cetății fortificate, ruinele băii romane din secolul al IV-lea și substructurile băilor din secolul al II-lea. Alte monumente includ Catedrala Sfântul Petru, amfiteatrul și bazilica, alături de camera tronului împăraților romani și nucleul catedralei, care datează tot din secolul al IV-lea.
Domul, un alt monument din Trier, a fost ridicat pe locul palatului Sf. Elena, mama împăratului Constantin, cel care a legalizat creștinismul în Imperiul Roman. Elena a permis ca o parte a palatului ei să fie folosită pentru ridicarea primei biserici din acest loc.
Târgul de piață din Trier este o paletă multicoloră de fructe, flori, fațade pictate și fântâni. Aceasta este una dintre cele mai inedite piețe din Germania. Atracția principală, o piață încrucișată cu un piedestal roman antic din anul 958 sărbătorește drepturile de comerț date orașului de către regele Otto cel Mare. Fântâna renascentistă adiacentă simbolizează guvernarea orașului cu gânduri alegorice (sabie și scală), forță (coloană ruptă), cumpătare (vin și apă) și prudență (șarpe și oglindă).
În oraşul Trier se găsesc Băile Imperiale, ruinele conservate ale unui complex de băi publice romane. Climatul nordic rece al Trierului și ego-ul împăratului Constantin au însemnat că pentru realizarea acestor băi imperiale a fost nevoie de un complex subteran de țevi, cuptoare și galerii de sclavi, pentru a menține apa la o temperatură perfectă. Această viziune grandioasă nu a fost însă terminată, iar când împăratul Constantin a părăsit Trierul, proiectul uriaș și deja costisitor a fost înlăturat. Cei 30 de ani de construcție au lăsat în urmă aproape un kilometru și jumătate de tuneluri subterane și lucrări de fundație, care sunt fascinante și numai bune de explorat.
Pentru a-și comemora istoria romană, oraşul Trier găzduiește anual cel mai mare festival roman din Germania. Festivalul Brot und Spiele prezintă viaţa gladiatorilor romani prin reprezentări reale ale luptelor acestora, care au loc în amfiteatru, și prin exponate ale vieții civile și militare romane, ce pot fi vazute la Băile Imperiale. Dacă vizitați Germania, opriți-vă în Trier pentru o atmosferă în stil roman.
Autor: Diana Dobrescu
Diana Dobrescu este absolventă a Facultăţii de Litere, departamentul de Limbi şi literaturi moderne şi ştiinţele comunicării – studii culturale, în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. În prezent, Diana Dobrescu urmează cursurile masteratului de „Studii Americane” organizat de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti.
Diana are experiență în predarea limbii engleze și a limbii române pentru străini. La cursuri, Diana are o abordare modernă și interactivă, prin care reusește să mențină interesul cursanților pe întregul parcurs al lecțiilor.
Comenteaza