2 Februarie 2011. Prima sesiune în calitate de studentă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Specializarea Rusă-Engleză. Mă întâlnesc pe holurile facultății cu A., o fostă colegă de liceu, care mă întreabă:

– Ce limbi studiezi?

– Rusă și engleză.

– Și cum ți se pare limba rusă până acum?

– E fascinant! E o cu totul altă lume, pe care o descopăr zi de zi.

– Sună minunat! Ce ai zice dacă ți-aș spune că ai putea pleca în Rusia ca voluntar printr-o asociație de studenți?

Așa începe una dintre cele mai interesante experiențe din viața mea, atât pe plan personal, cât și profesional. După luni de interviuri și pregătiri decid să plec, împreună cu D., o altă colegă de facultate, într-o tabără de copii din apropierea orașului Sankt Petersburg. Acolo urmează să îi învățăm pe copii limba engleză, prin jocuri și activități interactive.

Sankt Petersburg14 iulie 2011. A trecut exact un an de când am mers să-mi depun dosarul la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Acum mă urc în avion spre Sankt Petersburg. Primul lucru care ne impresionează când ieșim din aeroportul din Petersburg este soarele care strălucește puternic la ora 1 noaptea. Este primul contact cu faimosul fenomen al nopților albe.

15 iulie 2011. Primul sfat pe care îl primim de la locuitorii din Sankt Petersburg este să mergem la 1:23 dimineața la podul din spatele muzeului Ermitaj. Când vezi un pod peste Neva nu-ți imaginezi că acesta ar putea să se ridice de la jumătate. Cu atât mai mult, nu-ți poți imagina că 21 de poduri care trec peste Neva se ridică noapte de noapte pentru a le permite vapoarelor de mare tonaj să traverseze orașul.

Piata PalatuluiPodul Palatului, după cum îi spune și numele, se află în apropierea Palatului de Iarnă din Sankt Petersburg, în care care se află unul dintre cele mai vechi muzee din lume, Muzeul Ermitaj. Ermitajul găzduiește mai mult de 60.000 de piese expuse în aproximativ 1.000 de săli. E o experiență absolut inedită să treci în câteva ore de la Antichitate până la Postmodernism. Studenții au intrarea gratuită, așa că profităm de asta și vizităm muzeul de două ori.

Clătitele și păpușile matrioșca sunt printre simbolurile Rusiei. Mergi pe stradă și vezi vitrine colorate cu mii de păpuși de lemn. La fiecare colț de stradă e câte o clătitărie. Curiozitatea absolută? Oricât de multe ar fi, sunt întotdeuna pline. Atât de pline încât au apărut și chioșcuri la colț de stradă care vând clătite. Cozi sunt și acolo, mai mereu.

Betoniere Sankt PetersburgPăpușile matrioșca sunt împământenite în mentalul colectiv al rușilor. Atât de împământenite încât s-au apucat să facă și beton. Dovada? Există betoniere cu chip de matrioșcă.

Pe lângă clătitării, în Petersburg, ca de altfel în întreaga Rusie, este încă foarte popular fenomenul „împinge tava”. Cantinele, cum le-am spune noi, sunt amenajate cu numeroase tablouri, care au încă acel iz al vremurilor apuse.

Vă aștept săptămâna viitoare cu mai multe informații despre experiența mea ca voluntar în Sankt Petersburg! До скорой встречи!

Autor: Cristina Vasiliu

Cristina Vasiliu este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Rusă – Engleză. În 2016, a absolvit un masterat specializat în Predarea Limbii Ruse ca Limbă Străina, la Universitatea Federală de Sud din orașul Rostov-pe-Don, Federația Rusă.

Cristina Vasiliu are experiență în predarea limbilor rusă, engleză și limba română pentru străini. La cursuri, Cristina are o abordare modernă și interactivă, prin care reusește să mențină interesul cursanților pe întregul parcurs al lecțiilor.