Majoritatea oamenilor, când spun Vietnam, se gândesc în primul rând la sângerosul război care a decimat țara și căruia i-au căzut victime peste trei milioane de oameni, între anii 1961-1975.

Dar Vietnamul, dincolo de greutăți și suferință este o țară fascinantă, de o frumusețe aparte, o țară atât de diferită și de diversă, de la relief, la oameni, încât oricine merge în Vietnam este pe loc cucerit.

vietnam_1Vietnamul este o fâșie lungă și îngustă de pâmânt, aflată la extremitatea sud-estică a Asiei, având peste 1500 de kilometri de coastă, de la Delta Fluviului Mekong, în Sud, la frumusețea de piatră a Golfului Ha Long Bay, în Nord.

Ce trebuie să înțelegi, încă dinainte de a porni în călătorie este că, pentru a te putea bucura de tot ce are Vietnamul de oferit, trebuie să fii deschis: deschis la nou, la diferit, la aglomerație și căldură, dar și la locuri aproape magice, pline de verdeață și de miros de vanilie.

Pentru cei mai mulți dintre turiști, prima întâlnire cu Vietnamul se produce fie în Ho Chi Mihn City (fostul Saigon), fie în Hanoi, actuala capitală a țării. Deși cele două orașe sunt despărțite de mai bine de o mie de kilometri, au multe lucruri în comun: aglomerația de scutere și traficul care nu se oprește niciodată (să traversezi este, fără exagerare, o adevărată aventură), frumoasele clădiri din perioada colonială franceză, zecile de gherete cu supă aburindă, fructe exotice și rațe la rotisor și locuitorii amabili și zâmbitori.

Este evident că Vietnamul este o țară care, la patruzeci de ani de la război, încă are răni de vindecat, dar economia țării este într-o creștere continuă și asta se observă pe străzile aglomerate ale Saigonului și Hanoiului, unde fiecare metru pătrat de spațiu este folosit la maxim și unde reclamele pentru brandurile cunoscute se amestecă cu micile magazine de obiecte tradiționale, în timp ce clădiri de beton sunt zid în zid cu mici temple budiste, vechi de sute de ani.

În cultura vietnameză, principiul budist al yin și yang este vizibil la tot pasul, totul este plin de aspecte contrarii, de la cum se îmbracă oamenii pe stradă, la bucătăria vietnameză, care este și dulce și acrișoară, și picantă și sărată, și crocantă și moale, un amestec pe care îl găsești în fiecare fel tradițional.

vietnam_2Pe de altă parte, în momentul în care părăsești orașele mari, totul se schimbă: peisajul, casele, oamenii. Unele zone sunt parcă niște capsule în timp, unde civilizația occidentală nu a reușit să pătrundă. Aici este Orientul pe care îl caută cu nesaț europenii, departe de metropolele încinse de soare, unde răcoarea plăcută a copacilor și cocotierilor te protejează de căldura sufocantă și unde liniștea și pacea locurilor te poartă în altă lume. Aici găsești mici bijuterii de arhitectură veche, de secol XVII, de influență chineză și japoneză, așa cum este orașul Hoi An care este, de departe, unul dintre cele mai frumoase orășele din Vietnam, cu zecile sale de lampioane colorate, străduțe pavate și temple.

Un alt loc pe care nu trebuie să îl ratați în Vietnam este Golful Ha Long, în nordul țării. Acesta este un loc unic pe pământ, inclus în patrimoniul UNESCO. Ha Long are ape de smarald din care răsar sute de insule, mai mari sau mai mici și este un loc de o frumusețe nemaintâlnită, înțesat cu zeci de bărcuțe care îi duc pe turiști printe insulițe, în excursii de două trei zile, pentru a explora nu doar apele Mării Chinei, ci și multele peșteri extraordinare din zonă.

Deși este departe, la capătul lumii și în altă lume, trebuie să puneți Vietnamul pe harta călătoriilor voastre pentru că nu veți regreta niciun minut petrecut în această țară.

Autor: Laura Sîrbu

Laura Sîrbu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, specializarea Română – Engleză. Tot în cadrul Universităţii, ea a absolvit masteratul „Studii Americane”, organizat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine.

Laura deţine autorizaţie de traducător pentru limba engleză şi atestatul lingvistic „Cambridge Proficiency Certificate.”