Personal, nu am fost o împătimită a călătoriilor, însă după ce am vizitat însorita insulă Thassos, acestea au devenit una din pasiunile mele. Thassos este supranumită ‘Insula de smarald’, iar dacă vei vizita această insulă cu siguranţă vei fi impresionat atât de clima blândă, specifică întregii perioade din an, cât şi de plajele însorite.

Thassos a fost locuită încă din timpuri străvechi. În diferite siteuri arheologice de pe insulă au fost gasite unelte din perioada neolitică asemanatoare cu cele descoperite în Troia, Limnos și Samothraki. Thassos a fost menționată prima dată în scrierile lui Herodot, cel supranumit părintele istoriei. El afirma că insula și-a luat numele de la Thassos, primul locuitor al insulei. Conform mitologiei Greciei antice, prima persoană care ar fi pășit pe insulă ar fi fost Thassos, în căutarea surorii lui, Europa, care fusese răpită de IMG_0249Zeus. A fost încântat de climatul bland și de vegetația luxuriantă a insulei și, întrucât nu se putea întoarce acasă fără Europa, a renunțat și s-a stabilit aici pe insula care de atunci îi poartă numele. Grecii au venit pe insulă din Paros în jurul secolului 7 I. Hr. şi din perioada aceasta au fost găsite sculpturi frumoase și ceramică. Până în secolul 6 D. Hr., locuitorii insulei au devenit din ce în ce mai numeroși, iar pe meleagurile Macedoniei și Traciei s-au stabilit colonii aparținând insulei Thassos.

IMG_0162Diversitatea peisajului te va fascina și te va determina să emani o gelozie sinceră pe forța creatoare a naturii. Litoralul este stâncos în partea estică și vestică și nisipos în partea nordica și sudică, iar insula este acoperită de o vegetație luxuriantă (păduri dese de pini, brazi, stejari și platani, acestea întinzandu-se pe o suprafață foarte largă).

Dacă punctul tău sensibil este clima, află că Thassos te va alina fara cusur, satisfăcând și pe cei mai pretențiosi turiști : temperatura medie anuală este de 17.2 grade C, iar temperatura medie vara este de 23.4 grade C. Hipocrate afirma în una dintre scrierile sale că în Thassos „în general iarna se aseamănă cu primavara”. Ce-ți poți dori mai mult ?! :)

 IMG_0099Thassos găzduiește o serie de plaje însorite, care şi-au consolidat faima, de-a lungul timpului. Printre acestea se numără: Marble Beach (Saliara), Golden Beach, Paradise Beach, Aliki, Pefkari, Psili Ammos. Îmi asum slăbiciunea de a adora asocierea apă-soare, ambele elemente fiind vitale pentru tinerețea sufletului meu.

Dacă ai șansa să treci prin acest loc magnific, încearcă să nu ratezi vinul apreciat de însăși Cleopatra, regina Egiptului, cea care trimitea anual bărci pentru a transporta vin din Thassos în Egipt. Queens know best. :)

Această experiență va crea o comuniune idilică om-natură și-ți va eleva sufletul într-un IMG_0185mod sublim, căci, aşa cum spunea Diderot în „Gânduri răzleţe”: „peisajele frumoase ne învaţă să cunoaştem natura, aşa cum un portretist îndemânatic ne învaţă să cunoaştem chipul prietenului nostru.”

Dacă, după toate aceste recomandări, încă te frământă întrebarea “To go or not to go”, sfatul meu pentru tine este : “To definitely go !”Atenție, însă! Te vei îndrăgosti iremediabil și-ți vei dori să te întorci din nou şi din nou, căci Thassos “might be the one and only. ”

Autor: Ana-Maria Hănţoiu, trainer A_BEST de limba engleză