Când spui Paris, gândul te duce spre sintagme de tipul „orașul îndrăgostiților”, Notre-Dame, Luvru, Sacré Coeur, sunet de flașnetă, Edith Piaf, Moulin Rouge, Chanel, Dior etc; te gândești la artă, cultură, parfumuri şi rafinament, Versailles şi „bateaux-mouches”, şi nu în ultimul rând, la celebrul şi mult vizitatul Tour Eiffel, simbolul Parisului.

Lista poate continua cu multe alte simboluri franceze, dar oricât de variată ar fi ea, cu siguranță, puțini ar nota aici La Grande Arche de la Défense (Marele Arc al Apărării), monument în jurul căruia s-a organizat cartierul La Défense, cel mai mare cartier de afaceri din Europa, situat în partea de vest a capitalei franceze, în departamentul Hauts de Seine, pe o suprafață de 1,6 km²; zgârie-norii care adăpostesc sediile celor mai mari firme franceze şi sediile ministerelor atrag, graţie arhitecturii sale unice, la fel de mulţi turiști ca și celelalte mai-sus amintite obiective turistice.

Construirea monumentului începe în anul 1983, sub conducerea arhitectului danez Johann von Spreckelsen şi este finalizată de Paul Andreu în 1989, celebrând o sută de ani de la inaugurarea Turnului Eiffel şi bi-centenarul Declarației Drepturilor Omului. Arhitectul danez concepe La Grande Arche, un cub vidat de 112 m lungime, 106,9 m lățime si 110,9 m înălțime, ca o versiune modernă a Arcului de Triumf, un triumf al umanității şi al ideilor umaniste. Construcția tronează la extremitatea vestică a Parisului, aliniindu-se pe axa vest-est cu Arcul de Triumf, Champs-Élysées, Obeliscul, grădinile Tuileries, Arcul de Triumf de la Caroussel, Luvru.

Dezvoltarea cartierului este relansată în anul 1997 prin construirea ansamblului Coeur Défense, alcătuit din trei turnuri, dintre care cel inaugurat în 2011, de 231 m, este cel mai înalt zgârie-nori din Franța.

Arhitectura deosebita a cartierului se organizează în jurul esplanadei de 31 ha, pe cinci sectoare: primul, de exemplu, cel mai apropiat de Paris, de care este legat prin linia 1 de metrou, se continuă cu o autostradă, iar al doilea, chiar la începutul esplanadei, este ideal pentru o plimbare în care poți degusta preparate food-trucks.

In mijlocul acestui peisaj atât de modernist, își fac apariția şi opere de arta la fel de moderniste: „Dansul” (de Shelomo Selinger), un ansamblu de 35 de jardiniere sculptate dispuse pe 3600 m², „Păianjenul roșu”, „Personaje fantastice”, „Fântâna monumentală” etc.

Cartierul este deservit de doua stații de metrou, are un mall, „Les Quatre Temps”, şi o biserică modernă, Notre-Dame de Pentecôte. Esplanada găzduiește frecvent diferite evenimente: festivaluri, concerte, expoziții de artă modernă, târgul de Crăciun etc.

La Défense are toate atributele unui cartier de afaceri: sedii de birouri, hoteluri, centre comerciale, cafenele, restaurante, dar şi locuri unice: opere de artă, grădini, fântâni gigantice; atât turnurile, cât şi operele de artă fac din La Défense, un muzeu în aer liber.

Bibliografie:

  1. https://www.grandearche.com/quartier-de-la-defense/
  2. https://www.parisinsolite.net/article-la-defense-21eme-arrondissement-106215583.html
  3. https://www.challenges.fr

Autor: Natalia Danciu

Natalia Danciu este trainer colaborator A_BEST. În prezent, în cadrul Centrului de Limbi Străine A_BEST, ea predă cursuri de limba franceză şi cursuri de limba română pentru străini.