Când spui Cambodgia sunt multe lucruri care îți vin în minte, de-a valma: Kmerii Roșii, Pol Pot și genocidul cambodgian, măiestria templelor de la Ankgor, imensitatea lacului Tonle Sap, cel mai mare lac din Asia de Sud-Est, aglomerația din Phnom Phen.

Cambodgia este una dintre principalele atracții turistice din Asia de Sud-Est, o țară fascinantă, un loc al contrastelor unde frumusețea și liniștea naturii se împletesc cu tristețea și suferința umană.

IMG_20150413_150950136Templele de piatră de la Ankgor, în frunte cu bine cunoscutul Ankgor Wat (a cărui siluetă este prezentă și pe steagul țării), care domnesc de mai bine de 1000 de ani în jungla cambodgiană, neclinite nici de război, nici de furtuni, nici chiar de natura care începe să le revendice, reprezintă probabil unul dintre principalele motive pentru care turiștii aleg Cambodgia și, în speță, Siem Reap.

Complexul Angkor, aflat în inima junglei, cuprinde sute de kilometri pătrați și zeci de temple din piatră masivă, construite acum un mileniu de vechea civilizație Angkor, singurele mărturii ale unui imperiu de mult apus, pe care Pol Pot, în nebunia lui, a promis (și poate, cine știe, chiar a sperat) să îl reînvie. Anual, peste un milion de turiști din toată lumea înfruntă căldura dogorâtoare ca să se poată minuna de imensitatea și acuratețea acestor construcții, vechi refugii religioase, cu nesfârșitele lor cotloane, cu basoreliefurile și miniaturile detaliate, cu imensele capete de piatră ale zeităților.

IMG_20150413_160251611_HDRPentru oricine alege această destinație, prima oprire este, de fapt, micul oraș Siem Reap (care însemnă „Victoria asupre Siamului” – fostul nume al Thailandei) și care este, de fapt, un oraș destul de urât, un amestec de arhitectură colonială franceză, construcții cambodgiene și influențe occidentale. Centrul orașului este reprezentat de o zonă cu restaurante unde puteți încerca mâncare tradițională knmeră foarte gustoasă și, mai ales, cele două piețe de unde puteți cumpăra, la prețuri de (aproape) nimic orice vă trece prin cap.

Ca să vizitați templelele trebuie să vă treziți la răsăritul soarelui, ca să vă puteți bucura de răcoarea dimineții și de cât mai mult timp de vizitat. Pregătiți-vă să mergeți mult. Foarte mult. Între temple puteți alege cel mai simpatic transport local, tuk-tuk-ul, care nu doar că vă ajută să parcurgeți distanțe considerabile, ci vă protejează și de soarele care, în funcție de sezon, poate fi nemilos, însă, în rest veți merge pe jos, veți urca și coborî trepte, vă veți umple de praful roșu al Cambodgiei, al cărui pământ are culoarea sângelui.

Dar, mai mult decât orice, vă veți minuna: de dimensiunea templelor, de copacii de mătase care seamănă cu niște uriași ce vor să zdrobească zidurile groase, de simetria perfectă a clădirilor, de răcoarea plăcută din interior…

Angkor este un loc unic în lume și face parte din patrimoniul UNESCO (pe bună dreptate) și deși cei 40 de dolari pe care îi veți da pe biletul de intrare (valabil trei zile) s-ar putea să vi se pară mult la început, veți vedea că vizitarea templelor merită fiecare bănuț: Angkor Wat, Angkor Tom, Ta Phrom, Banteay Srei trebuie să fie pe lista voastră pentru că sunt dintre cele mai spectaculoase.

IMG_20150414_123927524Una dintre provocări este, însă, lipsa informațiilor. Niciunde în zona templelor nu veți găsi informații despre ele. Nu există pancarte sau inscripții, așa că este bine să fiți pregătiți. În ciuda respectului pe care cambodgienii par să îl aibă pentru aceste locuri care sunt considerate lăcașuri de cult deși nu mai sunt folosite ca atare, nu par dornici să împărtășească informații. Deci singurele variante sunt fie să vă angajaţi un ghid, ale cărui abilități de limbă străină s-ar putea să se dovedească precare, fie să vă informaţi singuri. Dacă alegeți a doua variantă puteți cumpăra de la comercianții din jur,  o carte foarte cuprinzătoare, „Ancient Angkor” care este un ajutor neprețuit în peregrinările de la temple.

Se zice că ani de zile nu ți-ar ajunge să vizitezi cu atenție aceste locuri și că ori de câte ori ai reveni, mereu vei găsi ceva nou care să te fascineze. Probabil este adevărat, dar eu zic că e bine să începeți cu un tur de câteva zile, pentru că și să te minunezi poate fi obositor. :)

Fotografii realizate de Laura Sîrbu

Autor: Laura Sîrbu

Laura Sîrbu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, specializarea Română – Engleză. Tot în cadrul Universităţii, ea a absolvit masteratul „Studii Americane”, organizat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine.

Laura deţine autorizaţie de traducător pentru limba engleză şi atestatul lingvistic „Cambridge Proficiency Certificate.”