Unul dintre cele mai importante progrese din istoria comunicării umane este, cu siguranţă, dezvoltarea limbilor vorbite. Peste tot în lume, oameni de naţionalităţi diferite îşi împărtăşesc ideile şi dau curs gândurilor prin intermediul limbajului oral sau scris. Limbile străine sunt cu atât mai fascinante, cu cât ele sunt mai diverse.

Deşi engleza este una din cele mai răspândite limbi în lume, după numărul total de vorbitori, situaţia este diferită dacă luăm în calcul numărul de vorbitori înnăscuţi. În articolul de astăzi îţi propunem să descoperi un top al celor mai vorbite zece limbi în lume.

În topul celor mai răspândite limbi la nivel mondial, după numărul de vorbitori nativi, pe locul 10 se situează germana. Potrivit statisticilor enciclopediei Ethnologue, în lume există peste 90 de milioane de vorbitori. Germana este limba oficială a Germaniei, dar deţine acest statut şi în Austria, Liechtenstein, Luxemburg, Elveţia şi Belgia (alături de franceză şi olandeză). Mai mult decât atât, ea este cunoscută şi ca limbă minoritară în Polonia, Danemarca, Ungaria şi Cehia.

Pe locul nouă în top se află limba japoneză cu un număr de peste 122 de milioane de vorbitori. Japoneza este limba oficială a statelor Japonia şi Palau (din insula Angaur). De asemenea, japoneza face parte din familia limbilor japonice, ce include şi limba Ryukyuan, vorbită pe insula Okinawa. Cei mai mulţi vorbitori nativi de limba japoneză trăiesc în Japonia şi teritoriile sale, dar cunoscători înnăscuţi ai limbii există şi în Coreea, Statele Unite ale Americii şi Europa.

Situată pe locul al optulea în top, rusa face parte din grupul de limbi est-slavice, ce include atât bielorusa, cât şi ucrainiana. În lume există aproximativ 144 de milioane de vorbitori nativi de limba rusă, iar dintre aceştia, cei mai mulţi sunt întâlniţi în Rusia, unde este şi limba oficială. De altfel, vorbitori ai limbii ruse se întâlnesc şi în Belarus, Ucraina şi Kazakhstan.

Un număr de 178 de milioane de oameni vorbesc limba portugheză. Astfel, la nivel mondial, portugheza ocupă locul şapte în clasamentul celor mai răspândite limbi străine, după numărul de vorbitori nativi. Portugheza, care face parte din grupul limbilor romanice, este limba oficială în Portugalia şi Brazilia, ţările unde locuiesc, de altfel, şi cei mai mulţi nativi. Mai mult decât atât, portugheza este limbă oficială şi în Angola, Capul Verde, Timorul de Est, Guinea-Bissau, Mozambic şi Insulele Sao Tome şi Principe. În plus, limba portugheză este o disciplină de studiu obligatorie în Uruguay şi Argentina. În prezent, portugheza este a patra limbă în lume, în ceea ce priveşte numărul persoanelor care îşi doresc să poată comunica în această limbă.

Cu siguranţă una dintre limbile mai puţin populare, dar extrem de vorbite în lume, este bengali. Limba, care face parte din grupul limbilor indo-ariene, este vorbită de 181 de milioane de oameni. Bengali este limba oficială a statului Bangladesh, dar există vorbitori şi în Europa, Statele Unite ale Americii şi chiar Arabia Saudită. În topul celor mai vorbite limbi în lume, bengali ocupă locul şase.

Vorbitorii de limba arabă se situează la mijlocul clasamentului nostru, cu 232 de milioane de cunoscători nativi. Mai mult decât atât, araba este limba oficială în peste 26 de ţări. De asemenea, araba este limba oficială a statului Israel, alături de ebraică. Cei mai mulţi vorbitori ai acestei limbi sunt în Africa de Nord şi Estul Mijlociu, dar numeroase populaţii din Europa şi America de Nord cunosc şi ele limba arabă.

Pe locul patru în topul celor mai vorbite limbi în lume, se situează limba hindi-urdu cu 240 de milioane de vorbitori. Hindi şi Urdu sunt limbile oficiale în India, respectiv Pakistan. Cele două limbi sunt vorbite şi în părţi ale Europei şi Americii de Nord, unde există populaţii masive de imigranţi indieni şi pakistanezi.

Cunoscătorii limbii engleze şi cei ai spaniolei ocupă locurile 3 şi 2, cu 328, respectiv 329 de milioane de vorbitori nativi. Cei mai mulţi vorbitori ai limbii engleze trăiesc în Statele Unite. Engleza este limba oficială în 53 de state, inclusiv Irlanda, Canada, Africa de Sud, Noua Zeelanda, Jamaica, fără a omite, SUA, Australia şi Marea Britanie. De asemenea, engleza este şi a doua limbă oficială în India. Mai mult decât atât, engleza constituie şi limba oficială a numeroase organizaţii precum NATO sau Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte spaniola, aceasta este limba oficială în 20 de ţări şi una din primele şase limbi oficiale ale Naţiunilor Unite.

Locul fruntaş în topul celor mai vorbite limbi în lume este ocupat de mandarină sau chineză, cu 845 de milioane de vorbitori înnăscuţi. Dialectul mandarin este limba oficială în Taiwan şi Republica Chineză. Este, de asemenea, una dintre cele patru limbi oficiale din Singapore, iar la răspândirea ei în Europa şi SUA a contribuit şi numărul mare de imigranţi din China şi Taiwan.