Fie că este folosit pentru timpul liber sau ca sursă de informare, YouTube poate fi o platformă esențială pentru extinderea vocabularului limbii engleze, datorită conținutului variat și accesibil. Audiția constantă a unei limbi străine nu doar că menține activ și consolidează vocabularul deja dobândit, dar oferă expunere la termeni și sintagme noi, care pot fi asimilate în context. Am selectat cinci canale de YouTube cu conținut informativ, actual și relevant, care, prin exercițiu constant de audiție, pot fi un instrument eficient de îmbogățire a vocabularului în limba engleză și de perfecționare a abilităților de ascultare.

Wall Street Journal (WJS)

Domenii: economie, tehnologie, business, politică
Nivel recomandat: B1+

Videoclipurile Wall Street Journal nu doar că sunt o sursă excelentă de informații, dar și o sursă practică de a asimila vocabular nou din domenii precum economie, business, politică sau tehnologie. Videoclipurile au o durată cuprinsă între 3-10 minute, oferind o analiză completă a celor mai recente evenimente pe plan internațional. Conținutul este complex, dar foarte bine structurat, ideile fiind clare și ușor de urmărit. Ritmul discursului este unul lent spre mediu, iar informațiile prezentate sunt însoțite adesea de grafice, animații sau fragmente din interviuri, reportaje, ce facilitează înțelegerea ideilor expuse.

Vocabularul abordat variază de la limbaj general la lexic specializat din domeniul economic, politic, tehnic, însă nu prezintă dificultăți de înțelegere pentru vorbitorii de nivel intermediar (B1-B2). Printre cele mai recente titluri postate se numără: How the EU took on big tech in 2022, Why high inflation has lasted for so long, Inside Cisco’s ‘Smart office’.

TED-Ed

Domenii: istorie, medicină, economie, artă, tehnologie, literatură, filosofie
Nivel recomandat: B1+

TED-Ed se află în topul canalelor educative disponibile pe YouTube, oferind lecții animate dintr-o varietate de domenii. În general, conținutul videoclipurilor poate fi înțeles și de vorbitorii de nivel intermediar (B1), însă anumite materiale din domenii specializate pot prezenta o complexitate mai ridicată, ceea ce le face accesibile vorbitorilor mai experimentați (B2, C1).

Cu toate acestea, înțelegerea informațiilor este facilitată de animații prietenoase și dinamice, caracteristică ce scoate canalul TED-Ed în evidență. Subiectele abordate sunt actuale și relevante, de la ultimele descoperiri în domeniul medical sau tehnologiile viitorului, unele titluri ridicând însă probleme complexe de perspectivă sau chiar etică: Is inequality inevitable?, What is “normal” and what is “different”? sau How do you know what’s true?

Indeed

Domenii: business, recrutare, viață profesională
Nivel recomandat: A2+

Indeed este una din cele mai cunoscute platforme de recrutare la nivel internațional, iar canalul afiliat de YouTube este specializat pe conținut relevant pentru sfera profesională și de business, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Majoritatea videoclipurilor prezintă un limbaj general, accesibil și pentru vorbitorii mai puțin experimentați, dialoguri elementare și sfaturi practice, ușor de înțeles.

Canalul oferă mai multe tipuri de conținut, cele mai populare fiind cele instructive, de dezvoltare a abilităților de comunicare sau de îmbunătățire a interacțiunilor pe plan profesional (How to communicate effectively at work, Networking tips, What to do when you can’t answer an interview question). O altă serie abordată de Indeed este prezentarea unei zile de lucru tipice anumitor profesii (A day in the life of a…) incluzând activități zilnice, responsabilități de lucru, abilități necesare, provocări specifice.

Vox

Domenii: istorie, economie, tehnologie, relații internaționale, sport, industrie, ecologie
Nivel recomandat: B1+

Canalul Vox aparține site-ului american de știri cu același nume, care își propune să ofere o analiză clară și accesibilă a tuturor evenimentelor importante de pe plan internațional, atât contemporane, cât și istorice. Majoritatea au titluri menite să atragă atenția – Why Mount Everest’s height keeps changing, How drug companies make you buy more medicine than you need, The naked lady that changed the rules of art. Media videoclipurilor este cuprinsă între 6-8 minute, însă există și materiale mai lungi de 10 minute, care prezintă evenimente și procese complexe.

Ritmul discursului este unul constant, lent sau mediu, accesibil vorbitorilor de nivel B1, iar vocabularul este preponderent unul general, însă se pot întâlni și termeni specializați, spre exemplu în materialele despre economie sau industrie. Se întâlnesc construcții gramaticale complexe, o varietate de timpuri verbale și numeroase cuvinte de legătură specifice unei prezentări.

Big Think

Domenii: psihologie, știință, filosofie, medicină, tehnologie, politică
Nivel recomandat: B2+

Videoclipurile canalului Big Think se remarcă prin subiecte și întrebări originale din domenii precum știință, psihologie, medicină sau tehnologie care, adeseori, sunt analizate și explicate de cercetători, doctori, oameni de știință sau oameni cu expertiză bogată în domeniu. Videoclipurile au, în medie, între 3-8 minute, informația este coerentă și bine structurată, însă având în vedere că subiectele abordate necesită o analiză amplă și utilizarea frecventă a unor concepte abstracte și a unor termeni de nivel avansat, conținutul este recomandat vorbitorilor mai avansați.

Titlurile sunt creative, menite să stârnească curiozitatea: 40.000 years of music explained in 8 minutes, Nature’s supercomputer lives on your dog, în timp ce altele lansează idei și opinii nonconformiste precum Why I’m against empathy?, Should you bring a kid into this world? Sau How many people are in Hell?

Autor: Ana-Maria Păun, Senior English Trainer

Ana-Maria Păun este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Limba și Literatura Rusă – Limba și Literatura Engleză, și a masterului specializat în traducere din limba rusă intitulat Limba Rusă Aplicată – Tehnici de traducere. Ana-Maria deține atestatul lingvistic Cambridge Advanced, precum și un certificat de traducător pentru limba engleză, în domeniile literatură și medicină-farmacie.

Ana este pasionată de studiul și predarea limbilor străine și s-a implicat de-a lungul timpului în numeroase proiecte ca traducător voluntar, cu precădere în domeniul educației. Firea calmă, adaptabilitatea și răbdarea Anei fac din cursurile de limba engleză un mediu plăcut, unde cursanții capătă încredere în propriile forțe și își perfecționează abilitățile. Cursurile Anei sunt dinamice, având la bază activități interactive și tematici variate, relevante și actuale.