După cum probabil aţi observat în lecţiile anterioare, în limba germană substantivul se scrie cu majusculă indiferent de locul ocupat în propozitie. În dicţionar, acesta este însoţit de articolul care îi marcheaza genul (“der” pentru masculin, “die” pentru feminin şi “das” pentru neutru), precum şi de forma de plural. Acordaţi atenţie acestor aspecte atunci când alegeţi un dicţionar, sau când consultaţi resurse online.

Dicţionarul monolingv de referinţă al limbii germane este DUDEN, de la editura Langenscheidt: https://www.duden.de/woerterbuch

Este foarte important ca atunci când învăţaţi un substantiv, să îl reţineţi împreună cu genul/articolul său, pentru că în limba germană articolul, pronumele posesiv si demonstrativ şi adjectivul se acordă în gen, număr si caz cu substantivul pe care îl însoţesc. Nu vă lăsaţi influenţaţi de genurile substantivelor din limba română, pentru că veţi avea surprize:

“fată”

plansa de colorat Planse de colorat amuzante 268
in germană este “das Mädchen”, substantiv neutru,

iar “lună”luna este masculin, “der Mond”

 

şi “soarele”  imageseste feminin – die Sonne.

Astăzi vă voi prezenta câteva categorii de substantive utile care au genul masculin.

Lunile anului (die Monate): Januar, Februar, März, April, Mai, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, Dezember.

Zilele săptămânii (die Wochentage): Montag, Dienstag, Mittwoch, Donnerstag, Freitag, Samstag, Sonntag

*În aceste categorii articolele nu însoţesc deseori substantivul, însă este important să ştim că ne raportam la masculin:

Wir sehen uns am Montag. (unde “am” este varianta scurta pentru an dem – an + articol masculin la cazul Dativ)

Anotimpurile (die Jahreszeiten): der Winter, der Herbst, der Sommer, der Frühling

Momentele zilei (die Tageszeiten): der Morgen, der Mittag, der Nachmittag, der Abend (aici, cu exceptia noptii, die Nacht)

Pentru a le exersa şi învăţa, aranjaţi substantivele din căsuţa de mai jos în cele patru coloane, notând şi articolul împreună cu substantivul:

Juli   Mai   Montag   Donnerstag   Dienstag   März   Frühling   August   Vormittag Abend   Sonntag
  April   Morgen   Februar   Juni   Mittwoch   September   Freitag November   Nachmittag   Oktober    Mittag   Samstag   Dezember   Winter Sommer   Januar   Herbst
Gruppe 1………………………….Gruppe 2…………………………Gruppe 3…………………………..Gruppe 4…………………………..

Când terminaţi, alegeţi titlurile pentru fiecare coloană dintre cele de mai jos. Atentie, alegeţi doar patru substantive!

Jahreszeiten   Tageszeiten  Ländernamen  Monate   Zahlen   Sprachen   Wochentage  Himmelsrichtungen

Răspunsurile exerciţiilor din lecţia de germană numărul 4 sunt următoarele:

– Guten Tag, wie heissen Sie?

– Ich heisse Maria Popescu.

– Und woher kommen Sie?

– Ich komme aus Rumänien.

– Wo wohnen Sie?

– Ich wohne in Bukarest

– Welche Sprachen sprechen Sie?

– Ich spreche Rumänisch, Englisch und ein bisschen Deutsch.

Autor: Corina Bunescu

Corina Bunescu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, specializarea Limba şi Literatura Engleză şi Limba şi Literatura Germană – promoţia 2006. Totodată, Corina a urmat cursul “Organisational Behaviour” la Edinburgh Business School din cadrul Herriot Watt University.

Corina are o experienţă vastă în predarea limbilor engleză şi germană persoanelor adulte, dar şi exerciţiu în utilizarea, în contexte diferite, a limbilor străine.

Corina Bunescu a obţinut certificatul CELTA (Certificate in English Language Teaching to Adults) cu un calificativ maxim şi deţine autorizaţie de traducător pentru limbile engleză şi germană.

În prezent, Corina predă cursuri de limba engleză şi germană, limbaj general şi de afaceri, atât la sediul A_BEST, cât şi în cadrul companiilor.