În 2005, la prima vizită în Berlin, capitala şi cel mai mare oraş din Germania, am fost un turist tipic, bucurându-mă de ce are de oferit de la nivelul ierbii dintr-un zoo impecabil, Berliner Tiergarten, şi de la înaltimea de 207 m a restaurantului Panorama din turnul televiziunii (Fernsehturm), unde am ajuns în câteva secunde cu un lift rapid.

Impresionată de precizia cu care soseau mijloacele de transport în comun în staţii, am colindat oraşul timp de 3 zile din zori până seara, purtând aproape toate hainele din valiză, pentru că nu anticipasem vremea (atât de) rece din luna august.

Am urcat cele 270 de trepte spre cupola Domului, unde efortul mi-a fost răsplatit de o privelişte minunată, spre Museuminsel (Insula Muzeelor, locul în care sunt adunate principalele muzee din Berlin), Reichstag (sediul Parlamentului German) şi Das rote Rathaus (Primăria Roşie, denumită aşa datorită faţadei impunătoare din cărămidă roşie).

Molecule Men şi Fernsehturm pe fundal În ghidul turistic, biblia acestei călătorii, m-au fascinat siluetele perforate gigant din râul Spree, şi am făcut un mare ocol să îi pot vedea de aproape pe Molecule Men. A meritat însa pentru că experienţa este unică, subliniind încă o dată imaginaţia arhitecturală şi creativitatea artiştilor care şi-au lăsat amprenta în capitala Germaniei.

A doua oara când mi-am exersat germana în Berlin a fost în Decembrie 2011, la concertul trupei americane Red Hot Chilli Peppers susţinut la O2 Arena, şi organizat aşa, ca la carte, în stil german, cu bere multă la bar şi un sunet impecabil.

Ku’dammDeşi iarnă, m-am bucurat de priveliştea vitrinelor magazinelor de lux de pe Kurfürstendamm (pentru cunoscători prescurtat Ku’damm), principalul bulevard din zona de vest a oraşului, pe care se găsesc magazine ale unor designeri de renume, restaurante, şi din loc în loc, sculpturi moderne.

Apoi am vizitat monumentele construite în memoria vremurilor grele ale celor două state germane, pornind de la impunătoarea Brandenburger Tor din Pariser Platz, simbol al oraşului Berlin şi de asemenea simbol statal de care sunt legate unele dintre cele mai importante evenimente din istoria Germaniei, printre care şi împartirea oraşului Berlin şi a Germaniei deopotrivă în Est şi Vest. Aşa cum în 1989 germanii s-au reunit sub această poartă pentru a sărbători căderea zidului Berlinului, acum se reunesc cu prilejuri culturale sau pentru a sărbători, de exemplu, Revelionul, şi serveste de asemenea ca finish line pentru evenimente sportive.

Berliner Mauer Berliner Mauer (Zidul Berlinului) a fost dărâmat după cum am spus în 1989, iar bucăti din el au fost donate unor muzee şi universităţi, sau vândute în bucăţele mici ca suveniruri. Se pot vedea astăzi în Berlin însă rămăşite ca în imagine, şi există aplicaţii de smartphone pentru cei care doresc să parcurgă cu scop turistic traseul vechiului zid.

La prima vizită am zarit Insula Muzeelor – Museuminsel – de departe, însă acum a meritat să îngheţ puţin la coadă, atrasă de o expoziţie temporară 3D realizată impecabil, care m-a familiarizat cu o zi din viaţa într-un oraş antic, imagini însoţite de sunet şi lumină, dispuse circular pe o suprafaţă mare, într-o clădire special ridicată în incinta Pergamon Museum. Acestui muzeu i s-a adăugat în 1930 o nouă aripă pentru a permite expunerea artefactelor descoperite în secolul 19 de arheologi germani la Pergamon şi în Asia Mica, iar, in fiecare an, peste un milion de turişti sunt uluiţi de impunătoarea Poartă a lui Ishtar, de Altarul din Pergamon şi de numeroasele tapiserii fine de dimeniuni uriaşe care împodobesc pereţii muzeului.

Cea mai modernă zonă a Berlinului, reconstruită după ce a fost dărâmată în totalitate în timpul ocupării ruseşti, este Potsdamer Platz, un “parc” de clădiri înalte cu faţade din sticlă, printre care înainte de sărbători se organizează o Piaţă de Crăciun cu decoraţiuni, mâncăruri delicioase şi un vin fiert foarte aromat.

Şi pentru că tot am amintit de simboluri ale Germaniei, pentru că sunt pasionată de automobilism, am vizitat reprezentanţa – muzeu Volkswagen de pe bulevardul pitoresc Unter den Linden, un expo show cu modele impresionante ale mărcii Volkswagen şi “delicatese” precum un motor de Bentley şi un extraordinar exemplar de Bugatti Veyron. Începând însă cu septembrie 2013, clădirea a intrat într-un proces de renovare pentru a le oferi vizitatorilor o panoramă mai largă, care încurajează socializarea prin deschiderea unui restaurant, a unor magazine multibrand şi a unor săli de conferinţă. Concernul Volkswagen intenţionează să redeschidă incinta la sfârşitul anului 2014.

Am ramas totuşi cu o dilemă ca turist în Berlin. Nu am reuşit să intru în Reichstag, prima dată din cauza mulţimii de turişti care aştepta la intrare, şi a doua oară pentru că a fost instituit un sistem de vizite programate în care nu mai era timp să mă încadrez. Ne poate povesti cineva cum este înauntru?

Autor: Corina Bunescu

Corina Bunescu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, specializarea Limba şi Literatura Engleză şi Limba şi Literatura Germană – promoţia 2006. Totodată, Corina a urmat cursul “Organisational Behaviour” la Edinburgh Business School din cadrul Herriot Watt University.

Corina are o experienţă vastă în predarea limbilor engleză şi germană persoanelor adulte, dar şi exerciţiu în utilizarea, în contexte diferite, a limbilor străine.

Corina Bunescu a obţinut certificatul CELTA (Certificate in English Language Teaching to Adults) cu un calificativ maxim şi deţine autorizaţie de traducător pentru limbile engleză şi germană.

În prezent, Corina predă cursuri de limba engleză şi germană, limbaj general şi de afaceri, atât la sediul A_BEST, cât şi în cadrul companiilor.