Der Lebenslauf sau Curriculum Vitae prezintă o scurtă autobiografie, informații despre pregătirea profesională, carieră și situația familială. Orice candidat care dorește să lucreze într-o companie în care se utilizează limba germană, trebuie să aibă în vedere lucrul cel mai important, și anume, alcătuirea corectă a CV-ului după normele germane.
Urmărind punctele de mai jos, nu veţi da greș în scurta voastră prezentare.
1. Titlul (Lebenslauf) va fi scris în stânga sus cu litere mai mari, iar alături, în partea dreaptă a paginii vor fi datele de contact ale candidatului.
2. Poza (das Foto) este un atú și, deși pare un element de neglijat, el nu este. Poza ne reprezintă, la fel și informațiile ce vor urma. Așadar, atenție la tipul de poză pe care o alegeți și poziționați-o chiar sub datele de contact, în partea dreaptă.
În ceea ce priveşte cuprinsul CV-ului, punctele principale (asemenea titlurilor) sunt scrise în partea dreaptă și sunt evidențiate (de obicei, printr-o culoare), iar în partea stângă a CV-ului sunt scrise informațiile corespunzătoare fiecărui punct.
3. Date personale (Persönliche Daten). Aici, veţi scrie, în următoarea ordine, data nașterii (Geburtsdatum), cetățenia (Staatsangehörigkeit), situația familială (Familienstand) – celibatar (ledig), sau căsătorit/ă (verheiratet), iar la ultima cerință, meseria voastră ( Berufliches Ziel).
Dar, atenție! Meseria voastră trebuie să fie în concordanță cu job-ul pentru care concuraţi.
4. Experiența (Berufstätigkeit). În partea stângă se menţionează perioadele de timp, în ordine descrescătoare, iar alături, postul ocupat și o mică descriere a atribuțiilor îndeplinite la fiecare loc de muncă.
5. Diplomele absolvite (Ausbildung). Perioadelor de timp din partea stângă le corespund unitățile de învățământ absolvite, în ordine descrescătoare.
Atenție! Orice tip de diplomă este importantă și nu uitaţi să o amintiţi. Un amănunt vă poate aduce postul mult dorit.
6. Competențe (Kenntnisse und Fähigkeiten). La acest capitol sunt foarte importante compentențele lingvistice și cele IT. Orice altă abilitatea poate fi amintită ulterior.
7. Altele (Sonstiges). Hobby-urile nu sunt un must have în CV, dar și acestea vă pot diferenția de alți candidați.
8. Loc, dată, semnătură (Ort, Datum, Unterschrift). La depunerea CV-ului, acestea sunt foarte importante. Mare atenție să nu uitați de ele!
Autor: Adina Badea
Adina Badea este absolventă a Facultăţii de Litere, Departamentul de Limbă şi Literatură germană, specializarea Germană – Română, din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. În prezent, ea urmează cursurile masteratului “Istoria şi circulaţia ideilor filosofice” la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti.
Comenteaza