13, 10, 5, 1, A, FB – toate sunt numere și litere care aparent nu au nicio legătură între ele. Însă toate sunt de fapt notele sau calificativele maxime pe care le poate obține un elev sau un student. “Câte bordeie, atâtea obiceie” spune o vorbă românească. În articolul de astăzi ne vom îndrepta atenția către o parte din sistemele de notare de pe glob. Va fi foarte interesant să vedem cum temutul “4” românesc este nu de puține ori o notă mulțumitoare pentru elevii din alte țări.

  1. Pentru început vom analiza sistemul de notare românesc. Pentru primii patru ani de școală se utilizează calificative. Prin urmare, din clasa întâi până în clasa a patra, un elev poate obține unul dintre următoarele calificative: Foarte Bine (FB), Bine (B), Satisfăcător (S) și Insuficient (I). Pentru clasele 5-12 și pentru învățământul superior, se folosește un sistem de notare de la 1 la 10, 10 fiind cea mai bună notă, 1 cea mai proastă, iar 5 este nota minimă de trecere.
  1. În Federația Rusă lucrurile stau puțin diferit. Și la ei sistemul de notare începe de la 1, însă nota maximă pe care o poate obține un elev este 5. În mediul universitar aceste note au și o serie de calificative aferente, și anume: 5 – Excelent, 4 – Bine, 3 – Satisfăcător, 2 – Nesatisfăcător. În cazul seminarelor și lucrărilor practice, există noțiunea de aprobat și respins. În ceea ce mă privește, pot spune că am experiență atât cu sistemul de notare din România, cât și cu cel din Rusia. Este inedit uneori să spun că dețin două diplome de masterat, una pe care am obținut-o cu nota 10, în România și alta notată cu 5, în Federația Rusă.
  1. Sistemul de notare din Austria este tot de la 1 la 5, însă cea mai mare notă este 1; 00 – 1.99 – Foarte Bine, 2.00 – 2.99 – Bine, 3.00 – 3.99 – Satisfăcător – ilustrează o performanță medie, 4.00 – 4.99 – Suficient – este cea mai mică notă de trecere, 5.00 – Insuficient – este cea mai mică notă și singura care nu este de trecere.
  1. Danemarca a folosit pentru o lungă perioadă de timp un sistem de evaluare denumit ’scara 13’, alcătuit din 10 note. Din 2007 însă, s-a introdus un nou sistem care se bazează pe doar 7 niveluri de notare, respectiv:

          12: Pentru o performanță excelentă.

         10: Pentru o performanță foarte bună.

          7: Pentru o performanță bună.

         4: Pentru o performanță echitabilă.

        02: Pentru o performanță adecvată.

        00: Pentru o performanță inadecvată.

        -3: Pentru o performanță inacceptabilă.

sistem de notare in America

  1. În majoritatea școlilor, colegiilor și universităților din Statele Unite ale Americii, notele exprimate prin litere urmează un sistem cu cinci puncte, folosind literele A, B, C, D și E / F. A indică un nivel excelent al cunoștințeor, C indică un nivel mediu, iar F nu este notă de trecere. O serie de școli folosesc un sistem procentual, de până la 100%. La nivel național există un sistem de punctare numit Grade Point Average (GPA), unde punctajul maxim este 4. În general, școlile americane echivalează un A cu o valoare numerică de 4,0. Cei mai mulți absolvenți necesită o medie de 3,0 (B) pentru a obține o diplomă, C sau C- fiind cel mai mic punctaj.

Informațiile pe care le-am adunat în acest articol vă vor fi foarte utile dacă intenționați să studiați într-una din țările menționate. În caz contrar, veți avea cu siguranță un subiect interesant de discuție la următoarea întâlnire cu prietenii.

Autor: Cristina Vasiliu

Cristina Vasiliu este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Rusă – Engleză. În 2016, a absolvit un masterat specializat în Predarea Limbii Ruse ca Limbă Străina, la Universitatea Federală de Sud din orașul Rostov-pe-Don, Federația Rusă.

Cristina Vasiliu are experiență în predarea limbilor rusă, engleză și limba română pentru străini. La cursuri, Cristina are o abordare modernă și interactivă, prin care reusește să mențină interesul cursanților pe întregul parcurs al lecțiilor.