În articolul de astăzi vreau să dezvolt câteva dintre obiceiurile nemților, pe care le-am observat în perioada în care am fost studentă în Germania, mai ales că, întâmplător, am dat peste cartea lui Adam Fletcher, „Wie man Deutscher wird” (în engleză „How to be a german”), iar unele lucruri, după cum îmi este acum clar, nu se datorau doar subiectivității mele, ci ele chiar sunt principii general-valabile pentru acest popor.
1. Lange Frühstücken
Micul-dejun este masa principală a nemților; el este de asemenea îmbelșugat cu toate tipurile de carne și brânzeturi, la care se adaugă o cană mare de cafea, sau lapte, după preferințe. Tot micul-dejun este un prilej de reuniune nu numai cu cei din familie, ci și cu amicii, sau vecinii, sau chiar cu oaspeții, aceste întâlniri fiind aproape ritualice. În Germania un mic-dejun obișnuit se prelungește până la aproape două ore, iar la masă se discută tot felul de probleme cotidiene. După cum observăm, comunicarea este esențială în această primă parte a zilei. Prânzul (die Mahlzeit) durează mai puțin, se servește în grabă, de regulă la serviciu, iar rareori, spre deloc, se servesc supe. Seara (am Abend), am putea spune, că fiecare servește ce apucă.
2. Planen, sich versichern
Ordinea și disciplina acestui popor sunt binecunoscute, iar la acestea se adaugă și plănuirea din timp a oricărui lucru, în special a vacanțelor. A merge în același loc în vacanță ar putea fi la fel de bine un principiu valabil, subordonat planificării până în cele mai mici detalii (sich versichern). Mallorca, Spania (în general) și Coasta de Azur sunt destinațiile preferate de nemți. De asemenea, orice lucru bine organizat necesită anumiți pași, pe care germanii îi notează pe liste, astfel încât să acopere/asigure reușita în orice activitate.
3. Spune ceea ce gândești!
Nemții sunt un popor sincer, chiar dacă sinceritatea lor este acoperită de masca politeții, în cele din urmă, transmit exact gândul onest. Nu este neapărat vorba de o mentalitate diferită de a altor popoare, ci diferența constă mai degrabă în modalitatea prin care ei își formulează părerile adevărate. Deci, concluzia pe care o putem trage de la ei ar fi: Hai să fim mai sinceri, păstrându-ne politețea!
4. Apfel, Äpfel
Fructul preferat de germani este, fără îndoială, mărul (der Apfel)! Îl găsim în magazine, în toate sortimentele, precum și în preparate sub toate formele: Apfelsaft (suc de mere), Apfelmarmelade (marmeladă de mere), Apfelsaftschorle (apă cu gust de mere), Apfeltorte (tort de mere), Apfelkuchen (prăjiturele cu mere) etc. Tot aici, aș mai adăuga și consumul de bere care se situează pe primul loc, după băuturile cu gust de măr, precum și prepararea mixtă a băuturilor (de ex. cola cu fanta).
La subcapitolul mâncăruri preferate aș situa, în capul listei, salata de cartofi (die Kartoffelsalat) și, neapărat, pâinea (das Brot). Dacă se poate, ambele ingrediente savurate concomitent. Conform imaginii, puțin ironică, dar sugestivă, o salată de cartofi nemțească conține, într-adevăr, în procent foarte mare, cartofi, plus restul, care de cele mai multe constă în verdețuri tocate mărunt și amestecate, peste care se adaugă un dressing din maioneză.
5. Iubește-ți mașina!
Orice german aproape că-și adoră mașina. Există chiar un slogan binecunoscut în Germania, care spune: Ein Herz für mein Auto! (O inimă pentru mașina mea!). Unul din doi germani, statistic vorbind, se spune că are un Mercedes Benz, ori un Volkswagen (trad. mașina poporului). Tot o certitudine este faptul că nemții iubesc mașinile puternice: Die deutschen lieben starke Autos (sloganul de la Mercedes-Benz, cu locația principală în Stuttgart, Deutschland).
Autor: Adina Badea
Adina Badea este absolventă a Facultăţii de Litere, Departamentul de Limbă şi Literatură germană, specializarea Germană – Română, din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. În prezent, ea urmează cursurile masteratului “Istoria şi circulaţia ideilor filosofice” la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti.
Comenteaza