Cunoaşterea unei limbi străine deschide oportunităţi de comunicare, ne ajută să interacţionăm mai bine unii cu ceilalţi şi să depăşim diferenţele culturale. A studia cel puţin o limbă străină are avantaje pentru orice persoană, indiferent de vârstă, pentru că ne permite să întâlnim oameni noi, să fim deschişi către noi culturi şi să ne îmbogăţim orizontul educativ. Pentru a încuraja studiul limbilor străine şi diversitatea culturală, anual, la nivel european se celebrează Ziua Europeană a Limbilor Străine. Cu această ocazie, Centrul de Limbi Străine A_BEST a organizat şi în acest an un atelier interactiv, la care au participat aproape 40 de elevi şi profesori de la liceele şi colegiile din Bucureşti.
Ain’t No Sunshine…When Grammar Is Bad
Cel mai bine putem studia o limbă străină cu ajutorul unor activităţi antrenante, care se bazează pe ascultare, iar muzica este unul dintre aceste mijloace. Pe acest lucru au mizat trainerii A_BEST, care au pregătit pentru profesori şi elevi un exerciţiu distractiv, mai exact toţi participanţii au ascultat şi identificat greşelile gramaticale din cele mai populare cântece. Această activitate a fost, de altfel, una dintre cele mai apreciate de profesori şi elevi, iar un astfel de exerciţiu poate fi aplicat cu uşurinţă şi în sălile de curs.
„Mi-a plăcut în special a doua activitate, pentru că deşi sunt multe greşeli în melodiile străine, în special în titluri, ele nu sunt sesizate mereu, iar cei care vor dori să înveţe o limbă străină prin intermediul melodiilor o vor percepe greşit”, a spus Preda Andreea, elevă în clasa a XI-a, la Liceul Teoretic „Decebal”.
Boeru Carmen, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Victor Babeş” a menţionat: „Cel mai mult mi-a plăcut activitatea cu greşelile gramaticale prezente în hiturile muzicale, deoarece muzica este un domeniu preferat de tineri.”
Bogaciu Ioana Alexandra, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ion Creangă” ne-a spus: „Am apreciat activitatea cu versurile greşite, deoarece a fost distractiv să vedem exemple în melodii bine cunoscute.”
De la mitologie, la exersarea accentelor în limba engleză
Pe placul elevilor participanţi la evenimentul organizat cu ocazia celebrării Zilei Europene a Limbilor Străine a fost şi discuţia despre influenţa mitologiei asupra limbilor europene, cu ajutorul căreia au descoperit originea zilelor săptămânii în mai multe limbi străine. De cealaltă parte, profesorii s-au distrat exersând diferite accente în limba engleză.
„Mi-au plăcut ambele activităţi, au fost bine organizate, dar cred că cea cu accentele a fost mai interesantă şi amuzantă pentru că mi-a adus în atenţie faptul că există multe accente în UK, şi a şti numai engleza standard s-ar putea dovedi insuficient în actul de comunicare”, a spus Mateiu Liliana, profesor de limba engleză la Colegiul Naţional „Ion Creangă”.
Boată Ramona, profesor de limba engleză la Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti”, a precizat: „Toate activităţile au fost interesante, atractive şi cu aplicabilitate la clasă.”
Ziua Europeană a Limbilor Străine, sărbătorită anual
Centrul de Limbi Străine A_BEST s-a alăturat şi în acest an ţărilor care sărbătoresc Ziua Europeană a Limbilor Străine. Cu această ocazie, peste tot în Europa, dar şi în afara ei au loc o serie de evenimente, de la activităţi pentru copii sau la care participă copiii, până la emisiuni radio şi de televiziune, conferinţe, cursuri de limbi străine etc. Toate aceste activităţi au la bază principiul potrivit căruia plurilingvismul este indispensabil pentru o mai bună percepţie a diferenţelor interculturale.
O galerie foto de la eveniment poate fi accesată aici.
Comenteaza