De-a lungul celor aproximativ 15 ani de existență pe piața de profil din România, A_BEST (https://www.abest.ro/), unul dintre cele mai mari centre independente de învățare a limbilor străine din România, a lucrat cu o serie de companii de top și cu diverse ambasade, cursanții expați A_BEST provenind de pe 4 continente, și anume Europa, Asia, America de Sud și America de Nord.

A_BEST își lansa oficial, în toamna anului 2015, primul manual marcă proprie de limba română, dedicat în special expaților C-level din corporații și funcționarilor de rang înalt din ambasade.

“Iată că, la distanță de aproximativ 8 ani, pe piața cursurilor de limba română pentru străini se poate observa că nevoile s-au diversificat, astfel încât echipa Centrului de Limbi Străine A_BEST a lansat de curând un nou serviciu, și anume: cursurile de limba română pentru forța de muncă asiatică, care activează în diferite sectoare. Inițiativa a venit ca urmare a creșterii semnificative a numărului de lucrători asiatici aduși în România în ultimii ani și implicit, a creșterii cererii pentru cursurile de limba română pentru aceștia”

Aura Icodin, CEO și fondatoarea Centrului de Limbi Străine A_BEST

“Rolul programelor de training dedicate muncitorilor asiatici trebuie să fie atât formativ, cât și informativ, deci să conţină și elemente de cultură şi civilizaţie, astfel încât cursantul să se poată adapta mediului de lucru din România cu ușurință. În plus, este esențial ca lecțiile să țină cont de diferențele lingvistice foarte mari dintre limba maternă a cursanților și limba română.”

Aura Icodin, CEO și fondatoarea Centrului de Limbi Străine A_BEST

În general, în formarea lingvistică a cursanților care studiază limba română, trebuie să se acorde atenție următoarelor elemente: nivelul de pregătire general al cursantului; exercițiul anterior în asimilarea altor limbi străine; aspectele fundamentale ale culturii de proveniență (care vor trebui comunicate trainerului, de exemplu, astfel încât să se evite situațiile neplăcute cauzate de necunoașterea semnificației unor gesturi, reacții etc); clasificarea lingvistică generală a limbii materne (în funcție de aceasta, cursantul poate să-și însușească într-un ritm mai alert/ mai lent noi cunoștințe de limba română, poate fi integrat sau nu într-o anumită grupă de studiu etc).

Conform studiului „Muncitorii din Asia – soluție pentru deficitul de forță de muncă din România”, realizat de Platforma de Migrație EWL și Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia, muncitorii din sudul și sud-estul Asiei vor să lucreze în România, sunt majoritatea tineri, iar 52% au început deja să învețe limba română, în timp ce un sfert dintre ei au declarat că doresc să se înscrie la un curs de limbă în viitorul apropiat.

Noile cursuri A_BEST de limba română sunt adaptate nevoilor specifice ale lucrătorilor asiatici și sunt livrate de către traineri cu experiență în predarea limbii române. Acestea includ lecții de gramatică, vocabular și conversație, precum și exerciții practice pentru îmbunătățirea pronunției și a înțelegerii limbii române.

“Aceste cursuri de limba română se adresează atât lucrătorilor individuali din India, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, Nepal etc cât și companiilor care doresc să-și ajute angajații asiatici să se integreze mai ușor în mediul de lucru din țara noastră și să îmbunătățească comunicarea în cadrul organizației. Sectoarele în care se regăsec cel mai frecvent sunt: construcții, curățenie, logistica depozitelor, horeca etc. Deși majoritatea acestor lucrători vorbesc limba engleză, cel puțin la un nivel conversațional rezonabil,cunoașterea limbii române face procesul de integrare mult mai ușor și facilitează comunicarea cu toți colegii români și cu cetățenii locali. Piața muncii din România devine din ce în ce mai complexă, iar schimbările – cu certitudine – nu se vor opri aici.”

a mai declarat Aura Icodin

Despre Centrul de Limbi Străine A_BEST

A_BEST a fost înfiinţat în 2008 şi este unul dintre centrele independente de top din România, pentru învățarea limbilor străine de către români și expatriați. A_BEST oferă servicii lingvistice complete, la standarde internaţionale: cursuri de limbi străine – limbaj general/ de afaceri/ specializat, open/ corporate; cursuri de limba română pentru expaţi; cursuri de limbi străine pentru copii; testări cu recunoaștere internațională; traduceri; audit lingvistic; evenimente dedicate mediului academic.

Cu un portofoliu de peste 15 limbi străine, trei acreditări internaționale și una națională, Centrul de Limbi Străine A_BEST a avut, din 2008 până în prezent, peste 400 de clienți persoane juridice (companii multinaționale sau naționale, din domenii diverse precum: FMCG, retail, logistică, banking, PHARMA, transporturi, banking, IT&C, TELECOM, asigurări, turism etc).