Pe 21 aprilie 2015, la sediul Centrului de Limbi Străine A_BEST, a avut loc seminarul „Auditul lingvistic în procesul de recrutare”, un eveniment organizat de A_BEST, în parteneriat cu British Council, la care au participat 15 practicieni de resurse umane din câteva companii multinaţionale din Bucureşti.
În prima parte a seminarului, Nicoleta Stroie – Head of Corporate Course Department, în cadrul Centrului de Limbi Străine A_BEST, a vorbit despre rolul pe care auditul lingvistic îl are în procesul de recrutare. Ea a precizat că auditul lingvistic poate fi de două tipuri: „macro” şi „micro” şi că poate fi aplicat la nivelul întregii companii, a unui singur departament sau poate fi concentrat pe un anumit grup de angajaţi. Potrivit Nicoletei Stroie, auditul lingvistic de tip „macro” se aplică la nivel de companie şi are rolul de a identifica barierele lingvistice şi intercultarale. Acesta presupune ca auditorul să meargă la compania beneficiară, pentru a face o analiză şi pentru a scrie un raport în care expune cauzele care determină apariţia dificultăţilor de comunicare şi pentru a prezenta soluţiile posibile pentru rezolvarea acestor probleme. În ceea ce priveşte auditul de tip „micro”, acesta reprezintă practic testarea în sine şi are scopul de a identifica nivelul de cunoaştere a unei limbi străine atât de către angajaţii existenţi, cât şi de către candidaţii pe posturile vacante.
„Este recomandat ca auditul lingvistic să fie parte integrantă din procesul de recrutare şi selecţie a candidaţilor care aplică pentru posturile vacante dintr-o companie,” a subliniat Nicoleta Stroie. Totodată, ea a mai precizat: „companiile care cumpără servicii de testare, trebuie să se asigure că furnizorul utilizează teste elaborate în conformitate cu standardele internaţionale şi respectă cerinţele Common European Framework (CEF).”
În cea de-a doua parte a seminarului „Auditul lingvistic în procesul de recrutare”, David Lewis, Academic & Digital Manager în cadrul British Council a susţinut un discurs pe tema „The value of English for Business: language assessment and growth.” David Lewis a prezentat câteva studii despre impactul pe care cunoaşterea limbii engleze de către angajaţii companiilor îl are asupra performanţei organizaţiilor la nivel internaţional, indiferent de sectorul de activitate al acestora. Totodată, reprezentantul British Council a vorbit despre Aptis, un produs business-to-business care ajută organizaţiile şi instituţiile să stabilească nivelul de limbă engleză al angajaţilor, potenţialilor angajaţi etc.
David Lewis a precizat: „Structura inovatoare a testului evaluează abilităţile candidaţilor de a rezolva sarcini lingvistice, precum redactarea unui e-mail sau purtarea unei conversaţii în contexte diferite. Candidaţii îşi pot demonstra capacitatea de a înţelege şi comunica în limba engleză în situaţii reale, fiind evaluate abilităţile de Reading, Writing, Speaking şi Listening, în conformitate cu Scala de Referinţă Comună Europeană.”
În ultima parte a evenimentului „Auditul lingvistic în procesul de recrutare”, invitaţii au participat la o sesiune de networking.
Organizator eveniment: Centrul de Limbi Străine A_BEST
Parteneri eveniment: British Council, comunicatedepresa.ro, Femei în Afaceri, A_BEST Business Lounge, Business Woman, Open4Business, FABIZ, Porphyras
Comenteaza