Târgurile de Crăciun sunt cunoscute peste tot în lume și se deosebesc prin tradiția și ritualurile specifice fiecărei targ-de-craciun-nurnbergțări. În Germania, târgurile de Crăciun nu numai că fac concurență prin frumusețea lor altor oraşe europene, însă ele prezintă particularităţi pentru fiecare regiune a Germaniei. De exemplu, cele mai spectaculoase târguri de Crăciun sunt cele din Nürnberg şi München. De asemenea, nici târgurile din Köln, sau Berlin nu se lasă mai prejos. Un număr mare de turiști sosesc anual în cele mai cunoscute dintre orașele germane fiind atrași de tradițiile de Crăciun.

Târgul de Crăciun din München a fost atestat pentru prima dată în anul 1310. La standurile de la târgul de aici
găsiţi atât brăduți, cât şi dulciuri și mezeluri specifice bucătăriei germane. De asemenea, vinul fiert (der Glühwein) cu scorțișoară și portocală este şi el specific acestei perioade. Culoarea vinului diferă, în funcție de regiune. De exemplu, în Germania se preferă vinul roșu, iar în Austria și Italia de nord, vinul alb. În ceea ce priveşte dulciurile, cele mai întâlnite sunt biscuiții glazurați (Magenbrot), turta dulce (Lebkuchen), castanele prăjite (heiße targ-de-craciun-din-munchenMaroni/Esskastanien) sau migdalele glazurate (gebrannte Mandeln). Cei care nu gustă vinul tradițional pot opta pentru ceaiul cu scorțișoară, în combinaţie cu minunatul cozonac cu marțipan, sau cu fructe confiate, gătit într-o formă diferită față de tradiția românească. În afară de specialitățile culinare, la tărguri se pot găsi elementele pentru împodobirea bradului (Christbaumschmuck): globulețe, steluțe, lumânărele (Kerzen), sau moși de Crăciun (Weichnachtsmann), dar și figurine din ceramică cu motiv religios (Krippenfiguren).

Turiștii care doresc să evite aglomerația Târgului de Crăciun din Nürnberg pot opta pentru cel din Ausburg, fiind similar cu primul din punct de vedere al decorului. Faimos în Ausburg este și colindul Cântecul Îngerilor (das Engelspiel), acompaniat de un cor de muzicieni, în fiecare seara, de sâmbătă și duminică, în luna decembrie, de la ora 18:00, de la fereastra primăriei, în prezența unui frumos decor de îngeri.

Autor: Adina Badea

Adina Badea este absolventă a Facultăţii de Litere, Departamentul de Limbă şi Literatură germană, specializarea Germană – Română, din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. În prezent, ea urmează cursurile masteratului “Istoria şi circulaţia ideilor filosofice” la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti.