Bună! În articolul de astăzi vă voi prezenta unele aspecte ale gramaticii limbii engleze pentru care nu există reguli fixe – pe scurt, câteva trucuri despre prefixele din prefixul in limba englezalimba engleză, și anume dis- și un-, care sper să vă fie de folos. Aceste două prefixe alăturate unui cuvânt înseamna not, negând astfel sensul cuvântului original. Ca o scurtă recapitulare, prefixul este particula ce se adaugă în fața unui cuvânt, fie el adjectiv, adverb, verb sau substantiv.

Deși ambele prefixe (dis- şi un-) înseamnă not, mai important este cuvântul de care legăm aceste particule. Unele cuvinte pot primi ambele prefixe, ceea ce este perfect normal. Problema este că înțelesul lor poate fi complet diferit. Citiți următoarele exemple și vă veți convinge!

  1. To dislike (verb) = to not like.

*Cu toate acestea, este o diferență între I do not like pizza și I dislike pizza. Prima propoziție înseamă că pur și simplu pizza nu face parte din lista ta de mâncăruri preferate, pe când a doua variantă implică o oarecare distanțare față de obiectul în sine, având o nuanță puternic negativă.

Unlike (prepoziţie) = not similar to.

I often go swimming, unlike my sister who is very lazy.

  1. To discover = a descoperi, a găsi (accidental, neintenționat)

You are walking along the beach and you discover a rare seashell.

To uncover = a găsi ceva în urma unei căutări; a dezveli, a dezvălui

I am a reporter and I think that  bad things are happening in an institution. After my investigation I uncover some facts that will help the police solve the issue.

  1. disinterested = imparțial, nepărtinitor.

I am disinterested in this discussion.

uninterested = indiferent, nepăsător.

This is boring, I am uninterested.

  1. You have a discomfort and you feel uncomfortable. Puțin ciudat, nu-i așa?

Singura explicație este dată  de partea de vorbire a cuvântului. Discomfort (durerea, neplăcerea) este substantiv, iar uncomfortable este adjectiv (starea).

  1. to disable = to make not able, to take away the ability of something

This machine is dangerous, I am going to disable it.

*disabled person = persoana cu handicap

Unable = cannot/can’t

I am unable to help you.

  1. disorganized = când facem referire la persoane

Her son is really disorganized, he has things everywhere!

Unorganized = când ne referim la lucruri precum birou, încăpere, organizație, companie, asociație etc.

The manager’s office is unorganized.

Autor: Diana Dobrescu

Diana Dobrescu este absolventă a Facultăţii de Litere, departamentul de Limbi şi literaturi moderne şi ştiinţele comunicării – studii culturale, în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. În prezent, Diana Dobrescu urmează cursurile masteratului de „Studii Americane” organizat de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti.

Diana are experiență în predarea limbii engleze și a limbii române pentru străini. La cursuri, Diana are o abordare modernă și interactivă, prin care reusește să mențină interesul cursanților pe întregul parcurs al lecțiilor.