Foarte multe persoane sunt încântate de ideea de a învăţa o limbă străină. Fie că sunt obligate de împrejurări, fie din dorinţa de a cunoaşte şi altceva, cursantul vine la oră încrezător, convins că va asimila  informaţii care să îi fie de folos. Şi aşa se şi întâmplă. Această stare îl ţine o vreme, de obicei câteva săptămâni, până dă puţin de greu. Atunci, îşi dă seama că trebuie să înveţe cu creionul şi cartea în faţă, să exerseze, să conjuge sau să decline, să acorde, totul pentru a nu vorbi o limbă stâlcită. Şi încet încet, dă înapoi, nu mai lucrează ca înainte, lipseşte „motivat”, invocând o şedinţă urgentă etc.

Soluţia pentru această stare de spirit este răbdarea. Limba străină este minunată, iar dacă se poate trece de acele momente de „blocaj”, totul poate căpăta dimensiuni fabuloase. Este ca şi cartea foarte bună, la care, dacă treci de primele pagini, restul vine de la sine, sau un film nemaipomenit, care la fel, are nevoie de timp să fie digerat. Aşa se întâmplă şi cu limba. Este nevoie de puţină răbdare şi gata hopul. Cei care reuşesc să treacă la următorul nivel sunt doar cei foarte motivaţi de ceva ce vine din interior; sunt aceia care nu mai sunt interesaţi de cerinţele jobului, de profesor, că îl plac sau nu, de ce spune lumea …ci pur şi simplu vor să descopere ceva frumos prin limba străină, sau de ce nu, chiar să se descopere.

Când oamenii stăpânesc suficiente noţiuni încât să se exprime coerent, când pot citi la un nivel mediu fără să întâmpine dificultăţi majore, sau când înţeleg o mare parte a ştirilor de la televizor, atunci rolul profesorului s-a încheiat, aprofundarea revenind aproape în totalitate cursantului. Desigur, dacă are nevoie de ajutor, oricând mentorul poate interveni. Avem de-a face aşadar, cu un autodidact, el este cel care reuşeşte mai departe, el este cel care vrea mai mult şi mai mult.

Insist mereu pe acest aspect, de a manifesta răbdare în faţa cuvintelor, pentru că ele nu ne înşală aşteptările. Învăţatul încet şi sigur este de preferat; este adevărat că rezultatele nu sunt imediate, dar daca vrem să învăţăm o limbă străină bine sau foarte bine, atunci trebuie să ne înarmăm cu răbdare şi multe ore de muncă. Uneori poate fi distractiv, alteori plictisitor sau dificil, dar oricum merită să nu renunţăm, succesul ne este garantat.

Dragă cursant, orice limbă vei dori să înveţi, o vei stăpâni, dacă vrei cu adevărat să o cunoşti, deci motivaţia, perseverenţa şi răbdarea sunt ingredientele care nu pot lipsi din această devenire lingvistică.

                                                                                 Autor: Loredana Pană – Trainer Colaborator Limba Franceză, Spaniolă și Limba Română pentru Străini

 Loredana este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Franceză – Spaniolă. În 2002 a absolvit un masterat în Studii Francofone. Loredana are o bogată experienţă în predarea limbilor franceză, spaniolă și română și exerciţiu în utilizarea, în contexte diferite, a acestora. În prezent, Loredana predă inclusiv cursuri A_BEST de limba franceză, spaniolă – limbaj general şi de afaceri, precum şi cursuri de limba română pentru străini, în cadrul companiilor.