Cea de-a doua ediţie a evenimentului „Limba română, pe agenda expaţilor” a avut loc pe 26 februarie 2015 la Librăria Bastilia din Bucureşti. Printre cei peste 30 de participanţi la eveniment s-au numărat antreprenori, specialişti din domeniul resurselor umane din cadrul companiilor şi studenţi ai Academiei de Studii Economice Bucureşti – Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine.

La fel ca la prima ediţie, evenimentul a inclus un moment interactiv, reprezentat de susţinerea unei secvenţe demonstrative dintr-o lecţie de limba română pentru expaţi. Pentru ilustrarea acestui moment, câţiva invitaţi au jucat rolul cursanţilor.

Integrarea expaţilor, prin programe de training lingvistic

A doua ediţie a seminarului „Limba română, pe agenda expaţilor” a debutat cu o scurtă 2_eveniment_A_BEST2prezentare susţinută de Aura Ipate, Director General al Centrului de Limbi Străine A_BEST, care a vorbit despre „Integrarea expaţilor în mediul de afaceri românesc, prin programele de training lingvistic.” Ea a subliniat faptul că „interesul pentru predarea limbii române a crescut odată cu venirea în ţară a expaţilor, fie că aceştia sunt investitori, studenţi străini sau reprezentanţi ai ambasadelor. Ca urmare a acestui fapt, tot mai multe departamente de resurse umane din companii vor să achiziţioneze programe de pregătire lingvistică pentru expaţi.” Aura Ipate a adăugat: „în momentul în care este solicitat un astfel de curs, companiile trebuie să aibă în vedere anumite criterii, astfel încât pregătirea să poată fi structurată şi adaptată conform cerinţelor şi nevoilor de lucru ale fiecărui cursant.”

3_eveniment_A_BESTGuest speaker  al celei de-a doua ediţii a seminarului „Limba română, pe agenda expaţilor”a fost Geert Jan Buisman, Adviseur International Public Affairs la Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, care a vorbit despre „Experienţa de expat în sala de curs.”

„Am început studiul limbii române cu lucrurile de bază. A trebuit să învăţ gramatica, ceea ce a fost foarte dificil, întrucât limba română are o groază de excepţii. Treptat, trainerul a încercat să mă motiveze să comunic mai mult în limba română prin foarte multă conversaţie pe diferite teme. Pe măsură ce am acumulat o bază de cunoştinţe, am putut parcurge materiale mai complexe, inclusiv articole de ziar”, a declarat Geert Jan Buisman, Adviseur International Public Affairs la Ambasada Regatului Ţărilor de Jos.

Totodată, el a mai precizat: „Flexibilitatea trainerului m-a ajutat foarte mult, întrucât sunt o persoană cu un program încărcat, aşa că am apreciat cu atât mai mult acest lucru. Scopul principal pentru care am vrut să studiez limba română  a fost să mă pot exprima în contexte de zi cu zi şi să pot citi presa.”

Lecţie demo de limba română pentru expaţi

Cel mai aşteptat moment al serii l-a reprezentat ilustrarea unei secvenţe didactice 1_eveniment_A_BESTdintr-o lecţie de limba română pentru expaţi. Pentru aceasta,câţiva dintre invitaţi au interpretat rolul unor „cursanţi” expaţi, sub coordonarea trainerului Alexandru Macovescu, care a pregătit câteva materiale pe tema „La cumpărături”.

Cea de-a doua ediţie a seminarului „Limba română, pe agenda expaţilor” s-a încheiat cu o tombolă în cadrul căreia au fost oferite premii de către partenerii A_BEST. Totodată, invitaţii au interacţionat în cadrul unei sesiuni de Networking.

Organizator eveniment: Centrul de Limbi Străine A_BEST

Parteneri eveniment: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Librăria Bastilia, Femei în Afaceri, EnRose, Franco – Jobs.com, Restaurant Messa, FABIZ, 168 Sport Station, OPEN 4 Business.