München este capitala landului independent Bavaria şi al treilea cel mai mare oraş din Germania, având 1,35 milioane de locuitori.
Iubitorii de bere germană sunt puși în fața unei veritabile provocări: aceea de a alege, din multitudinea de locuri disponibile, unul în care să savureze, într-o atmosferă plăcută, o bere adevărată. Germanii, precauți si grijulii de fel, au luat în considerare această dilemă. Astfel au dedicat o pagină de internet exclusiv acestui domeniu al așa-numitelor Grădini de bere (https://www.biergärtenmünchen.de/Hauptseite). Totuși, recomandarea mea este de a merge la cea mai veche dintre ele: Augustinerkeller, atestată încă din 1812. Capacitatea localului este de 5.000 de locuri, iar vara, umbra celor 100 de castani îmbie pe oricine la voie bună și relaxare.
Dacă tot suntem la capitolul atmosferă extraordinară, este imperios necesar să menționăm și ”modestul” Oktoberfest. În fiecare an, cam de la jumatatea lunii septembrie până la începutul lui octombrie aproximativ 7 milioane de oameni participă la cea mai mare serbare populară din Germania. 15% dintre aceștia vin de peste hotare atât din Europa, cât și din S.U.A, Australia sau Canada. Locul ales este situat central, în apropierea gării principale (Hauptbahnhof), pe o pajiște imensă de 310.000 m² , iar intrarea este liberă. Anual se consumă circa 60.000 de hectolitri de bere, în valoare 60 milioane de euro.
Mână-n mână cu berea merge fotbalul, iar orașul München se poate lăuda ca fiind patria echipei FC Bayern München, campioana Germaniei la fotbal. Aceasta deține stadionul Allianz Arena, cel mai mare din Europa, cu o capacitate de 70.000 de locuri. În cadrul acestuia, la etajul 3, se află și muzeul clubului: FCB Erlebniswelt, pe care fanii echipei îl pot vizita încă din anul 2012.
Revenim în centrul orașului, mai exact in Marienplatz. Aici este situată Primăria Nouă, care în ciuda numelui, a fost construită la începutul secolului XX. Este o clădire măreață, în stil neogotic, care cuprinde guvernul orașului (inclusiv consiliul orașului) birourile primarilor și o parte a administrației locale.
De aici pornește zona pietonală dedicată cumpărăturilor de tot felul și a teraselor. Încă din anii ’70, aceasta a fost cea mai aglomerată zonă de shopping din München. De la mărunțisuri de 1 euro, la haine și accesorii de firmă, aici se găsesc de toate.
Pentru o gură de aer proaspăt nu este nevoie să părăsești orașul. Pâlcuri de verdeață sunt peste tot, iar parcurile constituie chiar o atracție turistică în sine. Englischer Garten este un parc public, vechi de 225 de ani, situat in NE München-ului. Odată ajuns aici, posibilitățile de petrecere a timpului sunt variate. Turnul Chinezesc, priveliștea de pe dealul pe care este situat Monopteros (o clădire circulară alcătuită din coloane, cu acoperiș, dar fără pereți, asemănătoare unui templu), precum şi Ceainăria Japoneză sunt câteva dintre atracțiile principale. Parcul este împărțit în două sectoare, cel de sud (în care poți simți pulsul orașului, fiind totodată însoțit de melodiile diferiților mici muzicanți „de stradă”) și cel de nord (ideal pentru plimbări cu bicicleta, jogging sau yoga).
Dar cu toate acestea, cel mai popular punct de atracție turistică din parc este pârâul artificial Eisbach, care pornește din apropierea Casei Artei și pe care se practică surfing-ul încă din anii `70. Abia în 2010 s-a și legalizat practicarea acestui sport exotic într-un loc atât de neobișnuit.
În Munchen, atât tradițiile cât și spiritul modern se îmbină armonios, iar aceste lucruri au contribuit la dezvoltarea durabilă și recunoaşterea peste hotare a capitalei Bavariei.
Autor: Iosefina-Ioana Velcea
Iosefina-Ioana Velcea este studentă în anul 3 la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Specializarea Germană-Suedeză, din cadrul Universităţii Bucureşti.
Comenteaza