Nu sunt multe orașe la fel de încărcate de istorie și de frumusețe precum Istanbulul. Încă de pe vremea când era capitala Imperiului Bizantin, vechiul Constantinopol a atras o mulțime de oameni, din toată lumea, comercianți, artiști de toate felurile, oameni de lume și de vază veniți să admire frumusețea Bosforului și să se cufunde în cultura bogată a acestui colț de Orient.
Cunoscut ca „Orașul de pe două continente”, Istanbulul de astăzi fascinează prin amestecul de nou și vechi, de modernitate și tradiție, de arhitectură europeană și tradițional-otomană, pastrată mai ales în vechile conace de pe malurile Bosforului și de la țărul Mării Marmara.
Pentru un turist Istanbulul poate fi copleșitor, mai ales dacă nu ești obișnuit cu aglomerația și cu forfota. Dar poți oricând să te oprești la una din zecile, nu, sutele de mici terase, să bei un ceai sau o cafea turcească și să privești toată această agitație fără sfârșit din mica ta oază de liniște.
Dacă ma întrebi pe mine ce poți face în Istanbul, am un singur răspuns: să te plimbi. Și nu doar pentru a vedea obiectivele turistice cunoscute, ci pentru a vedea orașul în sine, pentru a simți tot acest amalgam de culturi și tradiții, pentru a te bucura de casele de lemn cu obloane groase din cartiere vechi, precum Fatih, sau de piețele și bazarurile pline de mirodenii și bunătăți dulci. Iar dacă te-ai săturat de Orient, traversează podul Galata și treci pe partea mai nouă a orașului, cea cu influențe occidentale, unde vei vedea arhitectură europeană de început de secol douăzeci și cartiere rezidențiale liniștite, cocoțate sus, pe deal, de unde ai o minunată priveliște la apele strălucitoare ale Bosforului.
Este incredibil cât de multe lucruri sunt de văzut in Istanbul: moschei și biserici, palate otomane , muzee, grădini, bazaruri și piețe de tot felul. Incredibil este și câtă mâncare există în orașul acesta. Oriunde mergi, oriunde te duci, vezi tonete cu mâncare, restaurante și fast-food-uri, magazine cu dulciuri și specialități turcești. În tot orașul miroase a mâncare și totul te îmbie să iei un loc și să savurezi gustoasa bucătărie turcească. Dintre toate lucrurile pe care le poți mânca aici, nu trebuie să ratezi șendvișul de pește și rahatul turcesc (deși mi-e imposibil să cred că cineva le-ar putea rata). Primul este cea mai simplă mâncare posibilă, dar aroma peștelui proaspăt pus pe grătar, cu mirodenii, salată și ceapă, în pâine pufoasă, nu se compară cu nimic. Iar lokum (adică rahatul turces) este extraordinar. Cu toții zicem că am mai mâncat așa ceva, că ce poate fi atât de special. Nu știu ce anume este, dar aroma și textura adevăratului lokum turcesc nu poate fi egalată. Ai mare grijă însă de unde îl cumperi. Magazinele de dulciuri, care te atrag prin vitrinele apetisante și frumos amenajate, te vor lăsa cu foarte puțin bani în portofel, pentru același produs. Încearcă mai bine tarabele de pe lângă Bazarul de mirodenii, sau alte magazine mai mici, din piețe de cartier sau din zone mai puțin bătute de turiști. Te vei bucura de același gust minunat, la jumătate de preț.
Ce e de văzut în Istanbul e ușor de aflat, de pe orice site turistic: Moscheea Albastră (care nu este neapărat mai frumoasă ca altele, ci doar mai cunoscută), Agia Sofia, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce, Marele Bazar (care de fapt este bazarul inițial, acoperit, care acum este înconjurat de zeci de alte străzi înțesate de magazine și tarabe), Bazarul de mirodenii, piața Taksim, bulevardul Istiklal, Turnul Galata și multe altele. Acestea sunt obiective arhicunoscute, pe care e puțin probabil să le ratezi. Mai sunt însă și altele de care nu toată lumea știe. Unul dintre ele, poate unul dintre cele mai interesante muzee din oraș este Muzeul Miniaturk. Este un muzeu în aer liber, departe de zona turistică (și de aceea nu tocmai ușor de găsit) care are clădiri reprezentative din toate zonele Turciei, în miniatură. Parcul are o suprafață considerabilă și cred că poți petrece și o zi întreaga aici. Iar clădirile, care păstrează cele mai mici detalii ale celor originale, te lasă, pur și simplu, cu gura căscată. Plus că și drumul până aici este frumos: o plimbare cu barca pe Bosfor,chiar pe mijlocul Hornului de Aur.
Un alt muzeu interesant este Muzeul Mozaicului, un muzeu mic, ascuns în spatele Bazarului Egiptean. Dacă vă plac mozaicurile vechi de mii de ani, nu trebuie să îl ratați.
O altă activitate mai puțin populară printre turiști este o plimbare pe seară în zona Taksim. Peste zi sunt o mulțime de turiști pe aici, dar apoi majoritatea se întorc în zona veche a orașului, cartierul Sultanahmet, unde sunt majoritatea obiectivelor de interes. Dar Taksim este mai interesantă seara. Zeci de mici bărulețe și terase cu muzică live ies la iveală la apusul soarelui, la fel ca și tinerii istanbulezi. Aici pare că este inima orașului și merită să te așezi la una din mese să bei o bere (pentru că aici ai mai multe șanse să găsești) și să mai mănânci ceva (dacă nu te-ai săturat încă de la toate bunătățile pe care le-ai gustat de-a lungul zilei), cu sunet de muzică în urechi.
Este finalul perfect al unei zilei de forfotă prin vechiul Constantinopol.
Sursa foto aici.
Autor: Laura Sîrbu
Laura Sîrbu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, specializarea Română – Engleză. Tot în cadrul Universităţii, ea a absolvit masteratul „Studii Americane”, organizat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine.
Laura deţine autorizaţie de traducător pentru limba engleză şi atestatul lingvistic „Cambridge Proficiency Certificate.”
Comenteaza