Dacă nu ai fost niciodată în Italia, e bine sa începi cu Florența. Ce alt loc mai bun decât orașul Renașterii? Vei fi cu siguranță fermecat de arhitectura spectaculoasă, de străduțele pline de farmec, de muzeele extraordinare și, bineînțeles, de specialitățile culinare ale Toscanei.
Ca și Roma, Florența este un muzeu în aer liber. Oriunde te uiți, privirile îți vor fi răsplătite de frumusețea ce te înconjoară: Pontevecchio, Palatul Pitti, Galeriile Uffizi, Grădinile Boboli, toate piețele și piațele vechiului oraș.
Pentru iubitorii de artă, Florența este, probabil, Raiul pe pământ. De la perfecțiunea de marmură a lui David, la delicatețea diafană cu care Botticelli a pictat-o pe Venus. Se zice că Stendhal, când a vizitat pentru prima oară orașul, s-a îmbolnăvit de atâta frumusețe. Eu sper să nu ți se întâmple la fel, pentru că, într-adevăr, Florența te lasă fără răsuflare.
Încă de când pui piciorul în afara gării centrale, la marginea centrului vechi, poți să întrezărești cupola Domului deasupra clădirilor din jur, dar nimic nu te pregătește pentru grandoarea sa. Când ajungi acolo, parcă te strivește cu imensitatea fațadelor pictate. Rămâi neputincios, fascinat și te simți mic și efemer.
Florența e de văzut la pas. Molcom, fără grabă, cu capul pe sus, cu ochii roată-n jur, atent doar cât să nu te lovești de ceilalți turiști. Pierde-te pe străduțele întortocheate, prin muzee, de-a lungul râului Arno. Și când obosești, așează-te la una din zecile de cafenele să savurezi un cappuccino și niște bunătăți dulci. Iar pe seară, bucură-te de un vin bun și un fel de mâncare local.
A doua zi, ia-o de la capăt. Deși le-ai văzut și în ziua precedentă, fascinația pe care o simți nu va dispărea.
Nu îți trebuie multe zile ca să vizitezi Florența, dar e bine să îți faci un plan. Sunt totuși, multe locuri de vizitat și unele dintre ele necesită mai mult timp. Dacă îți plac muzeele, e bine să te limitezi la unul pe zi, ca să poți să te bucuri cu adevărat, nu doar să bifezi o listă.
Cred că e bine să începi cu Galeriile Uffizi. Marile opere ale Renașterii italiene se află aici și vei vedea că vei petrece cel puțin jumătate de zi pe coridoarele largi și în zecile de săli de expoziție. Plus că, indiferent în ce perioadă vei alege să mergi va trebui să cam aștepți să poți zări mai bine tablourile și sculpturile pentru că întodeauna este foarte multă lume. Îți recomand să iei și un ghid audio, ca să înțelegi mai bine ce privești.
După vizita la muzeu, ia-ți un moment de respiro. Mănâncă cel mai bun sandwich din lume la All Antico Vinaio, care e chiar lângă Uffizi. Nu ai cum să-l ratezi, ia-te după șirul de oameni care așteaptă la coadă. Nu vei regreta.
Dacă mai poți să te miști după masă, fă o plimbare prin Piazza della Signoria sau, poate în direcția opusă, în Piazza di Santa Croce.
Un alt muzeu extraordinar este Palazzo Pitti. Ca și pentru Uffizi, trebuie să îți aloci câteva ore bune ca să poți străbate întreg muzeul. Păstrează-ți neapărat timp să vizitezi și Grădinile Boboli. Sunt locul perfect pentru o plimbare pe înserat. Dacă te țin picioarele, de acolo poți să te îndrepți spre grădinile Bardini, la fel de frumoase.
Apusul privit din Piazzale Michelangelo este un „must have” dacă ești în Florența. Da, e adevărat că va fi greu să prinzi o poză fără oameni, pentru că toți turiștii știu că de aici poți vedea de la înățime tot orașul, dar panorama merită un pic de înghesuială. Este o răsplată bine meritată după urcușul nu tocmai ușor până în vârful dealului.
Dacă te saturi de vizitat, poți să dai o raită și prin piețele și magazinele orașului. Vei găsi foarte multe produse de piele, de calitate, la prețuri accesibile, iar piețele agroalimentare ale orașului o să te facă să-ți plouă în gură. Neapărat să încerci celebrele cannoli. Deși rețeta e originală din Sicilia, e plină de cannoli cremoase și apetisante.
Deși te poți întoarce la nesfârșit și tot vei mai găsi ceva de văzut, pentru o primă vizită în orașul lui Michelangelo e de ajuns și un city-break. Așa, cât să te îndrăgosteșit iremediabil și să mai vii.
Fotografiile sunt realizate de Laura Sîrbu
Autor: Laura Sîrbu
Laura Sîrbu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, specializarea Română – Engleză. Tot în cadrul Universităţii, ea a absolvit masteratul „Studii Americane”, organizat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine.
Laura deţine autorizaţie de traducător pentru limba engleză şi atestatul lingvistic „Cambridge Proficiency Certificate.”
Comenteaza