La mai mult de douăzeci de ani de la reunificarea Germaniei, încă se resimt puternic, pe toate planurile, diferențe între vest și est. În prezent, problematica est-vest (die Ost-West Problematik) este actuală în viața de zi cu zi a cetățenilor. Cei defavorizați în urma acestui conflict cultural sunt germanii din est, mai exact, cei care provin din fosta RDG (Republica Democrată Germană), aflată, după cel de-al Doilea Război Mondial, sunt dominația U.R.S.S-ului.

Iată doar câteva dintre aceste diferențe care au marcat istoria socio-culturală a Germaniei:

Diferente socio-culturaleIch bin ein Berliner!’ (Eu sunt un berlinez!) În anul 1963, președintele Kennedy
pronunța această fraza, în vizita lui în Germania de Vest. Această frază a devenit cunoscută, și pentru cine o pronunță este semn de mândrie că provine din Berlinul de Vest.

Kreuzberg.  Berlinul de Vest a fost cunoscut pentru viața sa culturală deosebit de dezvoltată în comparație cu estul. Până în prezent, Kreuzberg, cea mai cunoscută parte a orașului, rămâne centrul cultural. Aici s-au filmat numeroase scene de film cu tematică de război, au concertat numeroși artiști internaționali ca David Bowie, sau Depeche Mode și, tot aici, au emigrat numeroși americani, poeți, pictori sau au trăit scriitori precum Günter Grass sau Uwe Johnson. Kreuzbergul a devenit, în scurt timp, centrul artiștilor.

‘Wir telefonieren’ oder ‘ich komme vorbei’ (ne auzim la telefon’ sau trec pe la tine’). Aceste formulări au o mai mare semnificație pentru cineva din est. El le va lua ca atare în considerare și va aștepta fie un apel telefonic, fie o vizită din partea celui care le pronunță, pe când, aceleași exprimări nu vor fi decât simple propoziții de politețe pentru cei din vest.

Cumpărături doar în timpul programului de lucru. De exemplu, în Leipzig, până odinioară, magazinele erau deschise doar în intervalele de timp în care toată lumea muncea. Dacă doreai să-ți cumperi dimineața un ziar, mai devreme de ora 9, sau să faci cumpărături sâmbăta, era un fapt imposibil. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Magazinele sunt închise doar duminica și asta în toată Germania.

Vreme bună, vreme rea.

Modul diferit de a vedea partea bună sau rea a lucrurilor caracterizează, poate cel mai bine, comportamenul estic și vestic. Iniţierea într-o primă discuţie a unor teme simple ține de fenomenul vestic, pe când cei din est sunt obișnuiți să evidențieze latura negativă a situațiilor și să intre în detalii, adică să se plângă, motiv pentru care au fost denumiți Jammer-Ossi.

handHand oder Wange – Măna sau obrazul? Cea mai observabilă diferență culturală se reflectă în modul de a saluta. Cei din vest, bărbații, nu dau mâna, iar femeile nu se sărută pe obraz decât în cadrul unor întâlniri speciale sau la sărbători. Un simplu Hallo! este pentru aceștia suficient.

Alimentația neechilibrată din est

Renumitul Wurst și preparatele din cartofi sunt specialități din bucătăria est-germană. A fi vegetarian, în est, poate fi foarte dificil, căci mâncarea echilibrată cu legume și fructe este caracteristică celor din vest.

Sociabilitate

Un studiu publicat de curând în ziarul Der Spiegel arată că persoanele de peste 40 de ani care stau singure la o masă, într-un local, sunt cu siguranță vest-germani. Același studiu nu indică un grad de sociabilitate mai scăzut pentru cei din vest, ci, din contră, aceștia frecventează foarte des așa numitele baruri germane, die deutschen Kneipen, chiar și atunci când nu dispun de companie.

Autor: Adina Badea

Adina Badea este absolventă a Facultăţii de Litere, Departamentul de Limbă şi Literatură germană, specializarea Germană – Română, din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. În prezent, ea urmează cursurile masteratului “Istoria şi circulaţia ideilor filosofice” la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti.