Fie că vrei să înveţi o limbă străină sau să deprinzi o altă abilitate, memorarea unor lucruri noi poate fi un lucru intrigant, însă în articolul de astăzi îţi voi spune dacă există vreo modalitate prin care poți să reţii şi să înveţi rapid lucruri noi.

Primul pas ar fi să ocolești să utilizezi laptopul. Folosește metoda clasică, scrisul cu fixul pe foaie, sau negru pe alb, cum ar spune unii. Astfel nu vor mai exista zeci de lucruri care te distrag online. Cercetătorii au aflat că cei care scriu la tastatură procesează informaţia la un nivel mai superficial faţă de cei care îşi notează pe hârtie. Totodată, parafrazarea unei informații folosind cuvintele tale în scris duce la o performanță crescută, mai ales la examene.

Top 10 cele mai vorbite limbi strainePentru a deprinde o nouă abilitate încearcă să schimbi câte ceva de fiecare dată când exersezi. Reproducerea prin propriile cuvinte, prin poveşti sau chiar încercând să-i predai cuiva un lucru învățat, te ajută să fixezi informaţia de două ori mai bine.

Nu te poți concentra? Atunci fă mișcare. Cei care se antrenează timp de 15 minute pe bicicletă, apoi rezolvă o sarcină de memorare, duc la capăt mult mai repede activitatea respectivă, comparativ cu cei care nu fac sport. Chiar și o plimbare poate să-ți împrospăteze mintea!

Foloseşte-te de legături sau acronime. S-a dovedit că această metodă este o cale de a memora informaţiile. Teoriile au arătat că adulții pot ţine minte doar un număr limitat de lucruri în memoria de scurtă durată. Grupând informația prin legături sau acronime creierul va păstra un volum mai mare de informaţie, care poate ulterior să creeze o memorie de lungă durată.

Spune-o cu voce tare! Dacă citeşti cu voce tare cuvintele scrise pe o foaie te vei descurca mai bine decât dacă citeşti în gând aceeaşi listă de cuvinte.

Bea apă! Dacă eşti hidratat te vei descurca mai bine cu memorarea noţiunilor noi și asta pentru că apa ajută la procesarea mentală și studiu. Iar după ce ai trudit, acordă-ți un premiu! Un studiu a descoperit că învățatul motivat de recompensă duce la creşterea informaţiilor procesate, iar atunci când recompensa creşte, şi motivația este mai mare. Această descoperire evidențiază modul în care recompensa ajută la formarea de memorii, prin eliberarea dopaminei, transmițătorul de plăcere, în hipocampus.

Și eu cred că dacă eşti entuziasmat vei învăţa mai repede, că învăţatul activ este cel mai bun şi că întrebările care stârnesc curiozitatea sunt foarte importante în memorarea eficientă.

Autor: Laura Damaschin

Laura Damaschin este absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, specializarea Limba şi Literatura Germană – Limba şi Literatura Engleză, în cadrul Universităţii Bucureşti. La aceeaşi instituţie, Laura a obinut un masterat specializat în Învăţare, Inovare şi Coaching, urmând cursurile Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.

În cadrul Centrului de Limbi Străine A_BEST, Laura predă cursuri de limba germană, limbaj general/ business/ mixt, cursuri de limba engleză şi cursuri de limba română pentru străini, reuşind să adapteze cu succes cunoştinţele transmise la mediul de lucru al cursanţilor.