Salutare! În articolul de astăzi vă voi prezenta câteva reguli şi obiceiuri utile dacă vreţi să vizitaţi Ţara Soarelui Răsare. În speranţa că aţi ajuns aici la timp (lipsa punctualităţii este ruşinoasă în Japonia), haideţi să aruncăm o privire peste o parte dintre aceste tradiţii japoneze!
Primul lucru pe care trebuie să îl aveţi în minte atunci când ajungeţi în Japonia: nu vă aşteptaţi să auziţi vorbindu-se limba engleză. De asemenea, engleza este la fel de puţin înţeleasă în rândul japonezilor. Restaurantele duc şi ele lipsă de meniuri traduse în alte limbi străine. Japonia are o cultură avansată într-o mulţime de domenii, mai puţin când vine vorba despre engleza pentru turişti. Oamenii vă vor ajuta să vă descurcaţi la cumpărături, dar nu prin intermediul limbii engleze – pregătiţi-vă să arătaţi cu degetul ceea ce vă doriţi. Trebuie doar să ştiţi să spuneţi „Arigato” (mulţumesc), un cuvânt extrem de important în orice conversaţie.
Trebuie să veniţi cu o mentalitate deschisă şi să nu vă aşteptaţi să vedeţi doar ceea ce ne este pezentat la TV, şi anume oameni îmbrăcaţi în costume colorate sau nonconformiste. Acest lucru este prezent doar în oraşul-capitală, însă în afara lui adevărata frumuseţe a ţării se poate regăsi în temple, natură şi privelişti ce nu implică lumea anime-urilor şi a kimonourilor. Cultura asiatică şi în special cea japoneză sunt complet diferite de cea europeană sau cea românească, de aceea trebuie să ne aşteptăm să descoperim lucruri complet noi.
Este bine să reţinem că hotelurile nu dispun de camere foarte spaţioase. De regulă, o cameră nu găzduieşte mai mult de 2 persoane. Este o regulă strictă ca atunci când intraţi într-o încăpere, încălţările se lasă afară la intrare. În schimb, gazda vă va da o pereche de papuci pentru interior, iar pentru baie există papuci speciali. Nu este permis să intraţi în baie cu papucii din casă.
În ceea ce priveşte siguranţa, nu uitaţi să vă uitaţi în dreapta atunci când vă asiguraţi să traversaţi strada. Aici şoferii conduc pe partea stângă exact ca în Marea Britanie – nu riscaţi să fiţi victima traficului congestionat.
Galagia este un lucru netolerat de japonezi, cel puţin în hoteluri şi mijloace de transport. În plus, două lucruri sunt complet interzise pe străzile din Japonia: fumatul şi mâncatul în timpul mersului. Poate suna bizar pentru noi, românii, obişnuiţi să mâncăm un covrig pe fuga în drum spre destinaţie, însă în Japonia acest lucru nu se face decât stând jos pe o bancă. Există semne peste tot care interzic fumatul în aer liber, iar cei ce nu respectă această regulă sunt amendaţi.
Manierele şi eticheta corespunzătoare la masă reprezintă un subiect amplu în Japonia, însă cele mai importante reguli pentru turişti sunt următoarele: atunci când folosiţi chopsticks, nu indicaţi/arătaţi cu ele persoane sau lucruri, nu transferaţi mâncarea dintr-un betigaş în altul şi nu înfigeţi beţişoarele în poziţie verticală în bolul cu mâncare deoarece obiceiul aduce ghinion, acesta fiind practicat la înmormântări. Atunci când luaţi masa, nu vă faceţi griji în legătură cu sunetul (deranjant pentru noi) produs de sorbit. Dacă savuraţi astfel un bol cu noodles sau supă se consideră ca mâncarea este delicioasă.
Un alt obicei întâlnit în Japonia este acela de a nu lăsa bacşis. La restaurant plata se face la casierie, iar ospătării nu aşteaptă niciodată bani separat. Pe lângă acestea, atunci când sunteţi invitaţi la cină nu trebuie sa vă oferiţi să plătiţi, deoarece este o insultă. Persoana care va face invitaţia se aşteaptă să plătească toată consumaţia. Aşadar, dacă invitaţi pe cineva la masă în Japonia, pregătiţi-vă portofelul cu yeni!
Explorarea noastră printre regulile şi obiceiurile din Japonia se încheie aici. Sper că aţi reuşit să îmbrăţişaţi diversitatea culturală şi „liniştea zbuciumată” a Japoniei.
Sursă foto aici.
Autor: Diana Dobrescu
Diana Dobrescu este absolventă a Facultăţii de Litere, departamentul de Limbi şi literaturi moderne şi ştiinţele comunicării – studii culturale, în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. În prezent, Diana Dobrescu urmează cursurile masteratului de „Studii Americane” organizat de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti.
Diana are experiență în predarea limbii engleze și a limbii române pentru străini. La cursuri, Diana are o abordare modernă și interactivă, prin care reusește să mențină interesul cursanților pe întregul parcurs al lecțiilor.
Este indicat sa aveti bani „gheata”. NU aveti ce sa faceti cu cardul.
Nu va recomand sa apelati la casele de schimb (care nu prea exista!) di nici la banci. Trebuie sa completezi un morman de formulare si sa pierzi timp pretios.
Atentie cand mergeti cu metroul! Sunt si vagoane speciale pentru femei. Nu tineti rucsacul in spate!
Nu gasesti cosuri de gunoi pe strada!
Este indicat sa-ti achizitionezi un grutto-pass pentru muzee si abonament la mijloacele de transport (tren si metrou) pentru deplasari. Nu o sa crezi cat de multi bani economisesti!