Cu ocazia celebrării Zilei Europene a Limbilor Străine, A_BEST a organizat în data de 25 septembrie, un workshop dedicat elevilor şi profesorilor de limbi străine din liceele din Bucureşti, cu scopul cunoaşterii diferenţelor interculturale, prin intermediul unor activităţi interactive.
În prima parte a workshop-ului, profesorii de liceu au participat la o dezbatere pe tema „Limba spaniolă vs. limba italiană: asemănări şi diferenţe (inter)culturale”, sub îndrumarea lui Alexandru Macovescu (trainer limba engleză şi limba italiană) şi a Irinei Angelescu (trainer limba engleză şi limba spaniolă). În acelaşi timp, Cecilia Stănia, trainer A_BEST de limba engleză a pregătit pentru elevi câteva activităţi care au avut ca temă cultura şi civilizaţia engleză, printre subiectele abordate numărându-se „Engleza Americană sau Engleza Britanică?” şi „Regatul Unit sau Marea Britanie?”
În cea de-a doua parte a workshop-ului, profesorii şi elevii au fost invitaţi să ia parte la o „incursiune” în cultura europeană, folosindu-se de câteva jocuri despre cele mai vorbite limbi străine în Uniunea Europeană.
Profesorii, inspiraţi de activităţile la care au participat
Atât profesorii, cât şi elevii au caracterizat workshop-ul ca fiind unul motivant şi antrenant, iar, dintre profesori, unii au susţinut că se vor inspira din activităţile la care au participat pentru a le aplica la clasă. De exemplu, Cristina Coşuleanu, profesor de limba engleză la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”, a declarat: „activităţile la care am luat parte astăzi au fost interesante şi interactive. Atmosfera creată de cei doi traineri, carismatici şi degajaţi, a fost relaxantă, plăcută şi totodată motivantă pentru participanţi.” Profesoara a adăugat că „workshop-ul a reprezentat un schimb de experienţă şi a contribuit la dezvoltarea interpersonală a participanţilor.”
Şi Marina Mihai, profesor de limba engleză la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, care nu este la prima participare la evenimentele A_BEST, a caracterizat toate activităţile ca fiind dinamice şi inedite, acestea reuşind să-i atragă atenţia şi să o ţină cu sufletul la gură până la final. Ea a mai precizat că „alegerea temelor de la workshop a fost foarte inspirată, mai ales că au participat profesori care predau diferite limbi străine.” Profesoara a menţionat că: „evenimentul în sine a fost o inspiraţie pentru mine şi voi încerca să folosesc în activitatea mea didactică o parte din activităţile prezentate.”
Pe lângă implicarea în activităţile organizate special pentru sărbătorirea Zilei Europene a Limbilor Străine, participanţii la workshop au putut face donaţii pentru copiii pe care Fundaţia Inocenţi – Filiala Bucureşti îi sprijină. Cu fondurile obţinute din aceste donaţii, organizaţia non-guvernamentală îşi propune să ofere servicii şi sprijin educaţional copiilor şi tinerilor aflaţi în dificultate.
Ziua Europeană a Limbilor Străine, sărbătorită anual
Centrul de Limbi Străine A_BEST s-a alăturat, pentru al patrulea an consecutiv, ţărilor care sărbătoresc anual Ziua Europeană a Limbilor Străine. Astfel, peste tot în Europa au avut loc evenimente diverse, de la activităţi pentru copii sau la care participă copiii, până la programe radio şi TV, conferinţe sau workshop-uri de limbi străine. Toate aceste activităţi au la bază principiul potrivit căruia plurilingvismul este indispensabil pentru o mai bună percepţie a diferenţelor interculturale.
Comenteaza