1. Oamenii rareori platesc cu bani cash. Plata se face de obicei folosind cardul de credit.
  2. Violenţa domestică este aprig pedepsită.
  3. Valoarea banilor din contul bancar este extrem de importantă şi nu numai pentru a obţine un împrumut. Până şi recruiterii verifică uneori acest lucru înainte de a-ţi face o ofertă de job.
  4. 25 lucruri surprinzătoare despre Statele Unite ale Americii Bacşişul este obligatoriu. Atât în baruri şi restaurante, cât şi la coafor sau frizerie, oamenii aşteaptă un bacşis între 15-20%.
  5. Preţurile afişate în dreptul produselor nu includ şi taxele. TVA-ul se aplică la casă, unde cumpărătorii ajung să plătească mult mai mult decât îşi calculaseră iniţial.
  6. Deşi nu ar trebui să ne surprindă, şoferii, de regulă, conduc strict pe banda lor. Depăşirile sunt relativ rare datorită drumurilor lungi şi drepte.
  7. SUA este o ţară imensă şi, din nefericre, nu este prea bogată în ceea ce priveşte transportul în comun. Cele mai mari oraşe au metrou şi câteva linii de autobuz, însă „the Wild West mentality” înseamnă că fiecare cetăţean se descurcă aşa cum poate să ajungă dintr-un punct în altul.
  8. Contrar aşteptărilor, oamenii care au o situaţie materială nefavorabilă sunt mai obezi decât cei aflaţi pe treapa de sus a scării sociale. Tot din cauza „the Wild West mentality”, sănătatea nu este văzută ca o problemă a societăţii, ci, mai degrabă, una individuală. Aşadar, oamenii săraci au mai puţin acces la informare şi mai puţine cunoştiinţe despre problemele de sănătate.
  9. Cu câteva excepţii, multe oraşe sunt asemănătoare din cauza suburbiilor care au fost special create să arate la fel.
  10. De regulă cetăţenii se deplasează oriunde au nevoie, inclusiv până la magazin, cu maşina personală. Deoarece nu toţi îşi permit propria maşină, inchiriatul de maşini este o modă foarte populară.
  11. Porţiile de mâncare sunt imense. Astfel, se poate înţelege de ce obezitatea este mai răspândită aici decât în alte părţi ale lumii.
  12. Guvernul american are mult mai puţină influenţă în viaţa cetăţenilor decât în oricare altă ţară. Mai mult, există destul de puţine reglementări cu privire la aspecte ce ţin de alimentaţie, sănătate, familie şi educaţie.
  13. Achiziţionarea de arme reprezintă un proces foarte uşor. Cu toate acestea, în viaţa de zi cu zi oamenii nu asistă la lupte armate.
  14. Serviciile „drive-throughs” sunt foarte răspândite. Acest lucru nu este valabil numai pentru restaurantele fast-food, ci şi pentru cafenele şi farmacii.
  15. Sistemul şi asigurările de sănătate din Statele Unite reprezină un paradox pentru o ţară atât de dezvoltată. Fiecare individ este responsabil să işi asigure fondurile necesare în cazul în care întâmpină probleme de sănătate.
  16. Poate părea amuzant, însă în Statele Unite termenul „mare” poate fi asociat atât caselor, porţiilor de mâncare, maşinilor, hypermarket-urilor, şi mi ales ţării în sine.
  17. Studiile superioare nu sunt gratuite, iar fiecare stat are propriile reguli privind universităţile. Bursele oferite de stat sunt limitate. Ca să obţii o bursă trebuie să prezinţi un dosar din care să reiasă că ai avut rezultate excelente şi că te-ai implicat în activităţi extra-curriculare.
  18. Ficare stat are propria armată. Tehnic vorbind, ei pot fi mai degrabă catalogaţi drept „miliţieni”.
  19. În comparaţie cu alte ţări, în Statele Unite ale Americii filantropia este un stil de viaţă. Sumele de bani pe care fiecare familie le investeşte în actele de caritate sunt uimitoare. Dacă în Europa oamenii consideră ca este datoria statului să aibă grijă de familiile defavorizate, americanii sunt ei înşişi responsabili de sponsorizarea bisericilor, a organizaţiilor non-profit etc.
  20. Copiii sunt încurajaţi să părăsească propriul cămin odată ce au împlinit vârsta de 18 ani.
  21. Americanii sunt foarte prietenoşi cu oricine, chiar şi cu străinii. Pentru ei, a fi prietenos şi deschis nu sunt lucruri rezervate doar pentru cei apropiaţi.
  22. Bufeturile, spălătoriile de haine cu autoservire şi reumplerea gratuită a paharelor cu băuturi carbogazoase sunt lucruri de care persoane din alte părţi ale lumii nu au auzit niciodată.
  23. „Clientul nostru, stăpânul nostru”. In Statele Unite, angajaţii şi clienţii nu sunt tocmai egali: angajatul trebuie mereu să mulţumească clientul printr-un serviciu excelent.
  24. Diversitatea din punct de vedere geografic, climatic, demografic şi ideologic pare a fi ireală. Este aproape imposibil să categorizezi sau generalizezi.
  25. De la Revoluţia Americană, la goana către pământul bogat al Californiei şi până în zilele noastre, în Statele Unite totul este câştigat de către individ prin muncă grea, „through blood, sweat, and tears”. Într-adevăr, este o ţară cu o mulţime de oportunităţi, dar şi responsabilităţi în egală măsură.

Autor: Diana Dobrescu

Diana Dobrescu este absolventă a Facultăţii de Litere, departamentul de Limbi şi literaturi moderne şi ştiinţele comunicării – studii culturale, în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. În prezent, Diana Dobrescu urmează cursurile masteratului de „Studii Americane” organizat de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti.

Diana are experiență în predarea limbii engleze și a limbii române pentru străini. La cursuri, Diana are o abordare modernă și interactivă, prin care reusește să mențină interesul cursanților pe întregul parcurs al lecțiilor.