13 lucruri interesante despre Japonia

  1. În japoneză, numele ţării este Nippon, care înseamnă Ţara Soarelui Răsare. Pe vremuri, se credea că Japonia era prima ţară de pe glob care vedea în fiecare dimineaţă răsăritul soarelui la est.
  2. Speranţa de viaţă în Japonia este foarte mare, bărbaţii trăind în medie până la 81 de ani, iar femeile până la 88 de ani.
  3. Tokyo, capitala a peste 30 de milioane de locuitori, este cea mai populată regiune metropolitană din lume.
  4. Cu toate acestea, populaţia Japoniei este alarmant de îmbătrânită. Mai mult de 20% dintre japonezi au vârsta peste 65 de ani, iar la ora actuală există mult mai mulţi bătrâni decât copii.
  5. Japonezii mănâncă mai mult peşte decât orice alt popor, aproximativ 17 milioane de tone pe an. Japonia este de asemenea cel mai mare importator de fructe de mare.
  6. Contrar ideii greşite pe care mulţi străini o au, sushi nu este echivalentul peştelui crud. În japoneză, sushi înseamnă orez condimentat cu oţet, zahăr şi sare. Peştele crud feliat şi servit simplu, fără orez, poartă numele de sashimi.
  7. În ciuda faptului că Japonia are cea mai mica rată de omucidere din lume, ţara prezintă o rată extrem de mare de sinucideri. Există chiar şi o pădure renumită pentru aşa ceva (Aokigahara, situată la poalele muntelui Fuji), a doua ca popularitate dupa Golden Gate Bridge din San Francisco.
  8. În Japonia femeile obişnuiau să îşi înnegrească dinţii cu vopsea, deoarece dinţii albi erau consideraţi urâţi. Chiar şi astăzi există o preferinţă aparte pentru dantura yaeba (dinţi strâmbi), care este considerată atractivă.
  9. În Japonia este acceptat şi chiar apreciat să tragi un pui de somn la locul de muncă. Acest lucru este văzut ca o dovadă a oboselii de pe urma muncii grele depuse la birou.
  10. Multe onsen-uri (izvoare fierbinţi publice pentru SPA) interzic accesul clienţilor cu tatuaje, deoarece acestea amintesc de mafia japoneză, yakuza, ai cărei membri sunt acoperiţi de tatuaje. Deşi în ultimii ani japonezii au început să perceapă tatuajele altfel decât ca un simbol al răului, multe onsen-uri nu doresc să renunţe la această regulă.
  11. Japonezii evită cifra 4 pentru că sună similar cu termenul moarte. Clădirile înalte nu au etajul 4, acesta numindu-se 3A sau 3B. Este de preferat ca numărul de invitaţi la o ceremonie de ceai să fie 3 sau 5 şi, ca regulă generală, se preferă numerele impare în locul celor pare.
  12. Arma atomică s-a folosit pentru prima şi singura oară împotriva Japoniei, de către America, în timpul celui de–Al Doilea Război Mondial.
  13. Familia imperială japoneză are o vechime de aproape 2000 de ani. Nicio altă familie regală din istorie nu şi-a menţinut poziţia pentru atât de mult timp.

Autor: Diana Dobrescu

Diana Dobrescu este absolventă a Facultăţii de Litere, departamentul de Limbi şi literaturi moderne şi ştiinţele comunicării – studii culturale, în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. În prezent, Diana Dobrescu urmează cursurile masteratului de „Studii Americane” organizat de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti.

Diana are experiență în predarea limbii engleze și a limbii române pentru străini. La cursuri, Diana are o abordare modernă și interactivă, prin care reusește să mențină interesul cursanților pe întregul parcurs al lecțiilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.